Чачак – У време кад није било обичних, а камоли мобилних телефона врло тешко су се уговарли састанци између момака и девојака.

У прилог томе, најбоље сведочи прича Милуна Тошића (84) из Мрчајеваца који је своју Милицу обавештавао да је стигао на место састанка тако што је бацао – динамит!

„Кад би се негде срели, договаралаи би место и време састанка. Ја бих бициклом кренуо ка њеном селу Доња Горевница, а у џепу сам носио експлозив. Шифра је била, да кад чује експлозију изађе из куће и крене ка бунару”, присећа се Милун.

Њихов механизам добро је фунскционисао неколико месеци, комшијама није била сумњива бука која је два, три пута седмично одзвањала селом због Милуновог динамита, а Милица није каснила на састанке. Међутим, једном је девојка на место састанка дошла раније, тако да ђувегија није морао праском означавати да је стигао.

„Видео сам је на том макадамском путу, попела се на моју бициклу и заједно смо отишли у оближњи воћњак”, каже овај Шумадинац за РИНУ.

Међутим, ово ништа не би било чудно, да за Милицом није кренула и њена мајка желећи да види са ким јој кћерка проводи време. У скривени шљивик скренуо је заљубљени пар, а неколико метара даље сакрила се ташта.

„Милица и ја смо ту ашиковали два сата и после смо кренули кућама. Мене је жуљао онај динамит у џепу и пошто сам мислио да међу шљивама нема никога, бацио сам га ка оближњим стаблима, где се крила и моја ташта. Ми смо отишли бициком, а она је због експлозије једва дошла себи и бауљајући стигла до куће, пет наредних дана ништа није чула, нити је могла да једе”, прича Милун.

По селу је пукла брука да је Милун умало из нехата убио ташту, али врло брзо су се измирили, па се са Милицом венчао 1959. године у фебруару и за неколико дана прослављају 61 годину брака. А управо због тог догађаја који је обележио њихову везу, Милун је увек био добар зет, који се сво време одлично слагао са таштом.

ТопПрес/ РИНА