foto-top-presfoto-top-pres

Иако временске прогнозе нису најповољније, у Сектору за ванредне ситуације истичу да нема бојазни од временских непогода катастрофалних размера.

„По садашњим најавама, нема таквих бојазни, али морамо бити спремни и на већу количину падавина на одређеним локацијама. Највећи проблем праве бујице и то на стамбеним, али и на економским објектима“, изјавио је помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Горан Николић.

Он је за РТС рекао да се сценарио из 2014. године, када су Србију захватиле катастрофалне поплаве, неће поновити јер нема циклона, већ је реч о краткорочним непогодама.

„Материјалну штету је тешко спречити, али је најбитније сачувати животе. Честа су и атмосферска пражњења која изазивају пожаре као и активација клизишта. Околина Београда када је реч о клизиштима има вишедеценијски проблем који се у оваквим временским условима погоршава“, каже Николић.

Према његовим речима, само у околини Београда последњих дана је због непогода евакуисано више од 200 грађана, а 160 објеката је поплављено.

У самом Сектору за ванредне ситуације је слика знатно боља него раније јер је формирано више тимова, а ради се на низу пројеката за које је ипак потребно време.

„Има доста тога што треба да се обнови када је реч о објектима и опреми. Ипак, 150 нових припадника је примљено у Сектор за ванредне ситуације, а имамо већ нови конкурс за још 100 људи. У току је и набавка возила и опреме, а кроз капиталне пројекте такође се ради и на обнови наших објеката“, додао је Николић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг