Топола – Дочек Нове године је можда прошао скромно и без богате трпезе, али највећи хришћански празник Божић сигурно неће. Данас је обичај да се припрема Божићна печеница па се тако од раног јутра у шумадијским селима  бира најбоље прасе за печеницу а домишљати сељани осмислили су посебне методе за припрему ове укусне ђаконије.

Добро печење требало би да испуњава неколико стандарда, а газда Буђа из Страгара до врхунског квалитета долази на посебан начин. Он прасиће пече у свом bmw – у, и каже да такав укус нема нигде.

„Прерадио сам свој стари bmw и направио печењару на точковима. Прасе се брже испече јер је стакло около, мање времена треба да  се постигне потребна температура, тако да је и укус изванредан. Самим тим што га печем у ауту, људи су одушевљени, стално имам нове муштерије, поред својих редовних купаца. Због целокупне ситуације око вируса и скраћеног радног времена  било је мање посла него иначе, али ипак смо радили. За празнике је мање поруџбина него претходних година, али има, не жалим се“, каже за ТопПрес  Драган Радичевић – газда Буђа.

Стари аутомобил сада је печењара на точковима, фото: ТопПрес

Буђа је осмислио печењару на точковима, док је  Драган Јовановић из села Загорица код Тополе  желео, како и сам каже да уради нешто што нико није и због тога ових дана има пуне руке посла.

„На ову идеју сам дошао случајно. Пошто свакодневно нешто редим, печем, сушим што многи раде  размишљао сам шта бих то могао смислити што нико не ради. И ето, димљено прасе па печено постало је прави хит а укус је невероватан. Било је мало муке у старту, грешака у процедури, наравно, све се то у ходу исправљало док нисам дошао до задовољавајућег резултата и  савршеног укуса а и лепо је за видети. Уопште није једноставно припремити, цела процедура траје три дана, прасе се уреди, усоли и одими. Пре печења се напуни кобасицом и сланином од мангулице, премаже машћу мангулице и иде на ражањ да се пече“, прича Драган Јовановић.

Драган Јовановић ових дана има пуне руке посла, фото: ТопПрес

Он наглашава да је идеално сервирати вруће, а због посебног укуса и мириса оваква Божићна печеница украсиће бројне трпезе у ово крају.

ТопПрес

Димљено па печено – прави деликатес, фото: ТопПрес