Ове године неће бити враћања у школске клупе за процес редовне наставе, изјавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.

Како је објаснио, распуст практично почиње крајем маја, када се завршава редовна настава, која је овог пута током ванредног стања била онлајн.

Шарчевић је у изјави за „Блиц“ најавио и измену Правилника за оцењивање, с обзиром на то да сада нема тромесечја, ни досадашњег вида завршног испита.

Додао је да се око тог питања преплићу различити интереси почев од оног да не буде завршног испита, односно мале матуре.

„То је најлакши сценарио, који међутим, не би био и најпоштенији јер би то значило да ће поједине школе уписати ђаци који, иначе, не би могли да их упишу, чиме би остали ускраћени они који би успешније положили испите и уписали жељене школе“, навео је Шарћевић.

Истакао је да се министарство на чијем је челу у свему првенствено руководимо безбедношћу деце и наставника, али је додао да се мора задовољити и други услов, а то је правичност.

„За око две, три недеље изаћи ћемо са моделом, који ће одговарати епидемиолошкој ситуацији у Србији, али и бити у складу са закључком и сценаријем који ће се примењивати у Европи за завршни испит“, најавио је Шарчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг