Топола – Кад снег обели и прекрије путеве тад ни до првог комшије није лако отићи. Сви они мали кривудави путићи од куће до куће изгубе се под белином снега.

„Ако комшија позове на врућу ил кувано вино па се у селу омркне онда врло лако може да вас мало протресе  ако се у снегу ухватите за жицу ил згазите ногом јер под снегом не видите шта је. Такав је наш живот, навикли смо већ, годинама је тако“, започиње причу Милош Милановић из села Војковци.

Наиме проблем у засеоку Перићи су бандере и жице од струје. Дрвене бандере и даље преносе струју до оближњих кућа а у томе вишеструку улогу има и једна крушка.

Жице од струје на дохват руке пролазе кроз крошњу крушке, фото: ТопПрес

„У мом дворишту је крушка која је мени као бандера. Бодљикавом жицом причврстио сам бандеру за крушку јер је била готова да падне, да није било крушке одавно би остао без електричне енергије. Жице од струје сада пролазе кроз крошњу крушке, недавно је ветар замрсио жице у кући је почело да трепти. Кад сам изашао напоље прво што сам дохватио била је лопата покушао сам да одмрсим жице и тад ме мало протресла струја, онда сам узео млатач за воће па сам некако са њим успео да размрсим тај спој жица  како би спречио већи проблем јер мало је фалило да  ми сви апарати настрадају. Јесте да ме мало закачила струја али могло је бити много горе, где је спојило сад су жице голе и ту је сад тек опасно“, испричао је за ТопПрес Милановић.

Мештани овог засеока тврде да су бетонске бандере добили пре четири године када су и постављене али да све до данас ништа више није предузето.

Бандера бодљикавом жицом завезана за крушку, фото: ТопПрес

„Неколико бандера и ја сам бетонирао, сви смо се активирали тада само да се спасимо ових мука. Иако нас у овом делу села има свега десет и само четири куће ипак смо били спремни да помогнемо шта год можемо. Четири године нико није дошао, бандере бетонске служе као ослонац дрвенима а жице су свуда около. Пролазе деца, комшије, животиње сви су у опасности. На појединим местима жица је на дохват руке. Кад падне бандера она је преко пута, жице померамо кад ко стигне да обезбедимо безбедан пролаз. А ако не платимо струју пар месеци дошли би да секу“, тврди Милановић.

У овом делу Војковаца чини се да је време стало, али ведар дух никада није напустио мештане села па ни сада када уместо воћа млатачем отресају жице.

ТопПрес

Дрвена бандера пала у снег, фото: ТопПрес
Дрвена бандера везана за бетонску, фото: ТопПрес