foto-profimediafoto-profimedia

Иако жива у термометру прелази 30 степени, грађани који се зими греју на дрва и угаљ већ увелико пазаре огрев. Цене су, како наводе у стовариштима – исте као прошле године. Па се тона угља може пронаћи по 7.500 динара, колико кошта најјефтинији лигнит, док је цена кубика буковог и храстовог дрвета нешто изнад 6.000 динара.

„Продајемо угаљ, а цене су већ годинама исте. Највише се продају сушена колубара и бановићи“, каже Марко Филиповић, директор предузећа „Тропикал БГД“.

Сушена „колубара“ кошта 100 евра (у динарској противвредности), а „бановићи“ 118 евра (13.800 динара) по тони. Најскупљи угаљ у овом стоваришту кошта 22.000 динара по тони. Реч је о руском угљу, који купују платежно способнији потрошачи.

„Људи који се дуго греју на угаљ, знају да ће јефтиније да их изађе грејање на руски угаљ, јер је квалитетнији и мање ће да га потроше. Он је чистији, код њега нема чишћења од шљаке, прашине. Ређе се ложи, а много дуже гори него остале врсте угља и зато има толику цену“, објашњава Филиповић, додајући да имају купце који су прешли на пелет, али се сада опет враћају руском угљу, јер „у пелету добијају свашта“ и не могу адекватно да се загреју.

У предузећу „Искра огрев“ цене тоне угља крећу се од 8.400 динара, колико кошта „ковин“, па до 16.200 колико кошта тона „ресавице“.

„Највише се купује „ковин“, „вреоци“, „бановићи“ и „ресавица““, наводе у фирми „Искра огрев“. – Руски угаљ, који је најскупљи, треба да добијемо крајем месеца. Цене су, иначе, исте као и прошле године. Када је реч о огревном дрвету, у понуди имамо букву, цепанице, по цени од 6.400 динара по кубику, са укљученим превозом и истоваром. Такође, потрошачи који користе пелет, код нас купују стопроцентни буков пелет по цени од 22.200 динара за тону.

Стоваришта у околини Београда, иначе, осим угља, пелета и огревних дрва, имају и брикете од дрвета, па је тако цена буковог брикета, за паковање од 10 килограма око 250 динара, док тона кошта око 20.000 динара. У појединим стовариштима могуће је дрвене брикете купити и на килограм, а цена је око 23 динара.

Трошак бар 450 евра

Рачуница предузећа „Тропикал БГД“ показује да је за грејање стана од 60 квадрата, током шест месеци грејне сезоне, довољно утрошити 2,7 тона руског угља, што даје коначни трошак од 461 евра за сезону. Онај ко се одлучи за далеко ценовно приступачнију сушену колубару, може да рачуна да ће му бити потребно 4,2 тоне овог угља, за шта мора да се изброји 420 евра. Угља бановићи, пак, биће потребно 3,8 тона, што кошта укупно 437 евра за шест месеци грејне сезоне. Грејање на дрвене брикете, струју, гас… коштају знатно више.

ТопПрес/Извор:  Вечерње новости