Фото: printskrin rtsФото: printskrin rts

Једна од најстаријих раса паса на свету је тибетански мастиф, за кога се чуло широм света када је пре седам година кинески богаташ платио милион и по евра за штене по имену Биг Сплеш. Данас се ова раса налази и у Србији, заправо у Горњем Милановцу у који богаташи свраћају чак и приватним авионима.

У овај рудничко-таковски крај пре 15 месеци стигли су необични житељи из Кине, који су се брзо адаптирали на живот у тој средини, писше РТС.

Иако изгледа симпатично, као меда, реч је о истинском псу чувару. Мештанин Војин Ракетић објашњава да је на Тибету један пас довољан да сачува цело село од дивљих звери, чак и од јагуара. Кажу да су ови пси реинкарнација тибетанских свештеника. Због повољније цене, много је заинтесеованих страних купаца. Поједини су чак питали о близини аеродрома на који би, уколико постигнемо договор, послали приватни авион – испричао је Војин.

Многи се непромишљено одлуче да купе штене које подсећа на меду, зато Војин увек остаје у контакту са власницима, како псе које је одгајио не би задесила судбина бројних напуштених кућних љубимаца.

Одгајивач подсећа да свака раса, без обзира на популарност или цену, заслужује љубав и то је оно што, уз верност, сваки пас уме вишеструко да узврати.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ РТС