Необична прича о посебној раси паса које сад има и у Горњем Милановцу: Верује се да су реинкарнација тибетанских свештеника

Необична прича о посебној раси паса које сад има и у Горњем Милановцу: Верује се да су реинкарнација тибетанских свештеника

Једна од најстаријих раса паса на свету је тибетански мастиф, за кога се чуло широм света када је пре седам година кинески богаташ платио милион и по евра за штене по имену Биг Сплеш. Данас се ова раса налази и у Србији, заправо у Горњем Милановцу у који богаташи свраћају чак и приватним авионима.

У овај рудничко-таковски крај пре 15 месеци стигли су необични житељи из Кине, који су се брзо адаптирали на живот у тој средини, писше РТС.

Иако изгледа симпатично, као меда, реч је о истинском псу чувару. Мештанин Војин Ракетић објашњава да је на Тибету један пас довољан да сачува цело село од дивљих звери, чак и од јагуара. Кажу да су ови пси реинкарнација тибетанских свештеника. Због повољније цене, много је заинтесеованих страних купаца. Поједини су чак питали о близини аеродрома на који би, уколико постигнемо договор, послали приватни авион – испричао је Војин.

Многи се непромишљено одлуче да купе штене које подсећа на меду, зато Војин увек остаје у контакту са власницима, како псе које је одгајио не би задесила судбина бројних напуштених кућних љубимаца.

Одгајивач подсећа да свака раса, без обзира на популарност или цену, заслужује љубав и то је оно што, уз верност, сваки пас уме вишеструко да узврати.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ РТС