Због падавина и ниских температура ствара се лед на коловозу и зато је потребно користити зимске гуме и прилагодити брзину условима у саобраћају и стању пута, изјавио је данас за Танјуг пуковник саобраћајне полиције Златко Беленцан.

„Зимски пнеуматици су обавезни, зато што летњи пнеуматици губе своје својство приликом кретања испод седам степени. Данас је већ око нуле, тако да због тога су потребни зимски пнеуматици, брзина да се прилагоди стању пута и условима у саобраћају“, навео је Беленцан.

Он је подсетио да је данашњи дан почео са саобраћајним незгодама са погинулим лицима и већ у седам часова је забележена прва таква незгода, а до сад су догодиле три несреће у којима су страдали људи.

Беленцан саветује возачима да испланирају више времена за путовање, како не би дошли у ситуацију да повећају брзину и тако угрозе свој и животе других учесника у саобраћају.

„Иако је дозвољена брзина, рецимо, 50, уколико је такво стање (лоше) видљивости, смањити брзину кретања, нарочито на аутопуту, зато што очекујемо појачан интензитет саобраћаја, повратак са зимских центара и појачан транзит кроз земљу“, рекао је Беленцан Танјугу.

Он је саветовао пешацима да прелазе коловоз на обележеним пешачким прелазима и да, ако се крећу ван насеља, обавезно имају на себи светлоодбојну тканину, да би возачи могли благовремено да их уоче.

ТопПрес/ Извор: Танјуг