Топола – Изузетно неповољна хидролошка ситуација у Тополи присутна је цело лето, а водоснабдевање је отежано. У седам села која се налазе на градском систему водоснабдевања као и у самој вароши спроводи се рестрикција. Према речима надлежних из ЈКСП Топола проблем је премали доток из Јарменоваца који је скоро дупло мањи него у нормалним околностима. Наиме, у летњој сезони из Јарменоваца долази око 45 литара у секунди воде а овог лета због суше доток не прелази 19 литара.

“ ЈКСП Топола водоводни систем снабдевања је комбинован систем гравитационог (Јарменовачка река, Милића поток и Поточање) и пумпно-потисног (Изворишта Врело, Кречана и Божурња). Са укључењем додатних изворишта (Врела, Кречане и Божурње) укупни доток воде не прелази 25 литара у секунди. За стабилно снабдевање града потребно је да буде доток најмање 35 литара у секунди. Када сакупимо довољно воде у резервоарима пуштамо парцијално села, међутим, с обзиром да ни тај ниво није довољан, горњи делови села не добијају воду. Упркос нашим плановима које редовно преносимо грађанима, због недоласка воде у горње делове села попут Жабара, Пласковца, оставимо укључење на још 24 часа, али, често ни то не буде довољно да сви грађани добију воду. Трудимо се да изађемо свима у сусрет и свесни смо да становници села по неколико дана немају воду, али нажалост, пратећи законске оквире као и одлуку Општинског штаба за ванредне ситуације, језгро града има приоритет у водоснабдевању док се за сеоска подручја ослањамо на алтернативе водоснабдевања које грађани најчешће имају. Такође, организујемо и слање цистерне са водом за пиће, најчешће у Жабаре (Пањевац и Чалане), затим  у Митровчић, Ваганац и Липовац. Ситуација је ванредна и ми молимо грађане за стрпљење, разумевање и рационалну потрошњу воде у граду, док се хидролошке прилике не побољшају“, саопштено је из ЈКСП Топола.

Како је саопштено из овог предузећа цистерна са водом за пиће биће наредна два дана у Жабарима.

ТопПрес

One thought on “Неповољна хидролошка ситуација у Тополи, рестрикције и даље на снази, цистерна наредна два дана у Жабарима”
  1. NAJGORA REDAKCIJA U ŠUMADIJI JER NAM NIKAD NE DONOSITE LEPE VESTI NEGO VAM JE POSAO ZA ZASTRAŠIVANJE NARODA!!! JEDNOG DANA ĆETE OSTATI BEZ NIJEDNOG ČITAOCA!

Comments are closed.