shutterstockshutterstock

Србија је последњих година напредовала када је реч о заступљености жена на највишим државним функцијама о чему сведочи чињеница да се први пут на месту председника Владе налази жена. Имамо и председницу парламента и гувернерку Народне банке. Међутим, кад је реч о равноправности полова, локал још заостаје за републиком. Тако имамо само 12 председница општина и чак 129 председника.

Време када је жена подразумевано била само домаћица, мајка и супруга – давно је прошло. Данас их је све више на врло одговорним радним местима а чини се да се и подозрење с којим се испрва гледало на успешну жену полако губи.

Појединачних примера да је жена на руководећој фунцији било је одувек, али је процес потпуног укључивања жена у јавни живот, поготово на локалу, ипак доста спор.

Тако је у Вршцу градоначелница поново жена, после читавих двадесет година.

„Заиста нисам имала никаквих проблема, нити сам приметила да су моје одлуке наишле на отпор зато што сам жена“, тврди градоначелница Вршца Драгана Митровић.

У Чачку тридесет одсто приватног предузетништва лежи на женама. Мада то говори доста о радним способностима, број жена на јавним функцијама је минималан.

„Ни поред квота које су додељене, да мора да постоји одређени број жена на функцијама, њихов број се није знатно повећао, бар што се тиче Чачка. То је и стереотип који постоји на нашем поднебљу, а то је и разлог да више волимо да примимо наредбе од мушкараца него од жена“, каже Горана Танасковић из Регионалне привредне коморе.

Према тренутној слици, изгледа да по лекцију о родној равноправности треба да се дође на југ, и то у Нишавски округ на чијем челу је жена, једна од свега пет у земљи.

Мало источније од Ниша, у Сврљигу, још један пример: На челним функцијама у локалној самоуправи је седам жена, укључујући председницу општине и председницу скупштине општине.

„Доказујемо да можемо да обављамо све те послове на којима се налазимо“, каже председница СО Сврљиг Татјана Лазаревић.

Начелница Нишавског округа Драгана Сотировски истиче да мушкарци у почетку зазиру од ставова жена.

„Мушкарци најпре зазиру од ставова жена, обично размишљају да ли је исправан став, колико је исправан и некако џентлменски увек одлуче да сте ви у праву, наравно, уз неку сугестију и одређени предлог“, рекла је Драгана Сотировски.

ТопПрес/ Извор: РТС