Горњи Милановац – У времену кад се омладина махом опредељује за информационе технологије, менаџерски или инфлуенсерски посао мало је оних који желе постати занатлије. Традицију чува још по неки последњи Мохиканац у удаљеним селима, па је тако и са столарима Милојком Миловановићем из Тометиног Поља и Драганом Ђеровићем из Каменице.

 

– Доста младих би могло да ради овај посао и да заради али слабо се ко одлучује, жељни су града и градске вреве. Остао сам овде у селу захваљујући упорности и раду и то је главни разлог. Све друго дође и прође, а посла хвала Богу има и нађе се доста, само мораш поштовати рокове и да будеш прецизан, то је суштина нашег заната – истакао је за РИНУ, дугогодишњи столар Драган.

Фото: РИНА

Испод вештих руку вредних мајстора, током радног века дугог неколико деценија изашло је на стотине уникатних комада. Столови, столице, дрвене капије. Али, сада су одлучили да своје стечено дугогодишње умеће испробају на необичан начин па је у њиховој радионици направљен џиносвки инструмент од дрвета.

 

– Од пре три године виолина је нешто по чему се препознаје овај наш крај. Стога нам је срце било пуно док смо је правили. Макете сам направио од тополовине, тело је 120 центиметара, док је врат осамдесет. Направио сам нешто што волим да слушам онако из душе и што ме испуњава. Кад се виолине огласе срце буде велико као кућа, па је зато и ово наше дело огромно. Жеља, љубав и умеће спојио сам у једно и добили смо виолину од два метра – нaглашава Милојко.

Фото: РИНА

Подвиг ових столара није остао непримећен од организатора највеће феште на Сувобору, па је њихов џиновски дрвени инструмент постао један од симбола Сабора виолиниста у Прањанима. Постављен је на улазу у варошицу, где ће своја гудала укрстити најбољи виолинисти Србије од 19. до 21. августа.

 

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА