foto tanjug, apfoto tanjug, ap

Амерички научници објавили су студију у којој наводе могућност да су открили досад непознати људски орган – један од највећих у телу човека, а који би могао да знатно унапреди наше знање о канцеру и многим другим болестима.

У резултатима истраживања, објављеним у уторак у часопису „Сајентифик рипортс“ (Сциентифиц Репортс), нови орган – под називом „интерстицијум“ – описан је као мрежа густих везивних ткива и комора испуњених течношћу, преносе данас амерички медији.

Нови орган, указују научници, сачињен је од важне групе ткива јединствене структуре која обавља одређени задатак, као што то чине срце или јетра.

Како је објашњено у тексту, више од две трећине људског тела сачињено је од воде, а већина воде је садржана унутар ћелија, док се око 20 одсто остале течности у телу налази „негде између“.

Та течност и ткива која повезује називају се „интерстицијум“, а нови орган се простире по читавом телу – тик испод коже, али и у системима органа за варење, у респираторном и уринарном тракту.

Да ли је интерстицијум заиста прави, засебан орган, остаје да се утврди даљим истраживањима.

У сваком случају, ово откриће значи „значајан закључак о анатомији који се односи на сваки орган у телу“, рекао је један од водећих аутора истраживања, Нил Тис, иначе професор патологије у Медицинском центру Лангон Њујоршког универзитета, преноси Ен-Би-Си њуз.

Интерстицијум би могао бити посебно значајан за постављање дијагнозе и откривање ширења канцера и других болести у телу.

„Нови орган“ је све време био ту, али је ипак сасвим случајно откривен, јер нико досад није анализирао „простор између“.

Тис објашњава да ткива новог органа под микроскопом обично изгледају равно и чврсто, док су заправо „џепови“ испуњени течношћу.

До открића је дошло случајно 2015. године, када су током ендоскопије – при чему се у тело уводе дугачке, савитљиве цеви с камерама на врху – доктори универзитетске болнице у Њујорки приметили низ међусобно повезаних шупљина које нису одговарале ниједном досад познатом анатомском облику у људском телу.

Показали су снимке Тису и заједно су утврдили да оно што је личило на мале распаднуте мрље на основу традиционалног поступка биопсије, заправо су остаци тих распаднутих комора, односно простор у којем је била течност „негде између“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг