Горњи Милановац – Археолошки непозната средњовековна тврђава Острвица имала је огроман утицај на судбину Рудника, али је наставак археолошких истраживања средњовековне цркве на локалитету Метаљка у селу Заграђе на Руднику донео нова, неочекивана открића. Не велика по димензијама, рудничка црква је била квалитетно грађена и осликана, а на неким местима се могу видети и два слоја фресака којим су били покривени зидови.

 

– Оно што је посебно значајно за нас и што већ неко време истражујемо јесте сахрањивање у тој цркви. Имамо неколико хоризоната тих сахрана у време када је црква била у функцији и када је црква срушена, па се на њеним рушевинама сахрањивало локално становништво. Посебно су занимљиве сахране из времена када је црква била у функцији, ту имамо репрезентативне надгробне споменике какви до сада нису откривани на Руднику, који нам сведоче о богатој ктиторској породици, сахрањеној по ктиторском праву. Открили смо ктиторску гробницу која је отварана и вероватно опљачкана, око ње су занимљве надгробне плоче које припадају рудничкој властели, као што је надгробна плоча властелина Жарка са његовим грбом и именом, који је по свом друштвеном положају највероватније заслужио да буде сахрањен у цркви – рекао је професор др Дејан Радичевић, доцент на одељењу за Археологију на Филозофском факултету.

 

Неочекивано је откриће монументалне камене зидане гробнице испод нивоа пода цркве, која Има плафон “на две воде” , мали улазни ходник и омалтерисана је. Овакве гробнице су карактеристичне за период раног хришћанства, па је црква можда подигнута на месту старог култног места. Њено ископавање је у току, а даља истраживања могла би открити да се ради о периоду касне антике и ране Византије.

 

– Острвица је играла изузетно важну улогу у одбрани тадашње српске државе, била је најважнија тврђава у овој области и ко је управљао њом, управљао је и целим овим крајем. Зато су се велике борбе водиле управо ту. Народ који је насељаво то подручје бавио се рударањем, живели су од тога и зато су били још интерсантнији страним силама да је освоје. Утврђење је било средиште војне управе рудничке области. Према историсјким подацима први пут је под турску управу пало 1438. године, и дуго је то било турско утврђење – рекао је за РИНУ, Дејан Радичевић, професор Филозфоског факултету у Београду.

 

Острвица је у мају 2009. године проглашена за споменик природе и представља велики туристички потенцијал рудничког краја.

ТопПрес/ РИНА