Горњи Милановац / Прањани – Невероватан и незапамћен спектакл догодио се трећег саборског дана у Прањанима. Најпре је загрмела виолина млађаног Андреје Лазаревића, јединог виолинисте из трубачког села Загужање код Сурдулице, који је одушевљено поздрављен апалузима на препуном стадиону ФК „Брезак”. Френетичним аплаузом је дочекан и испраћен и Елвис Вељковић, мајстор виолине из Петровца на Млави који је феноменалним музицирањем покренуо емоције на стадиону. Али, оно што су урадили Саша Петровић, Бранко Ристић и Фејт са виолинама у рукама препричаваће се годинама. О њима су исписане многе странице, али ништа од тога не може дочарати атмосферу коју су направили синоћ на саборишту.

Фото: ГЗС

Спектакл можда први пут виђен у Србији догодио се наступом Панорама бенда који је стигао у свом познатом аутобусу на чијем крову је свирао Жељко Арсић изузетан и харизматичан хармоникаш, који је са својим оркестром и естрадном уметницом Снежаном Бабић Снеки „запалио” стадион. Два сата ређале су се најбоље српске арије, да би затим из грла неколико хиљада сабораша заједно са њима запевало песму „Није кућа на продају”.

Фото: ГЗС

„То је то и то је она Србија која се воли и која заиста постоји. За навек ће остати упамћена ова отпевана песма из грла десетине хиљада људи, али на мене је најјачи утисак поред ових велемајстора оставио дечак од седам година из публике који је био најмањи али најгрлатији и који је свако слово, реч и ноту отпевао заједно са Жељком и Снеки. То је нешто што је порука народа овога краја и Србије. То су емоције које не могу да се опишу, свима нам је тада кроз главу пролазила слика наше прелепе отаџбине. Сетили смо се равног Косова и наших предака чије кости су расуте по падинама Сувобора, Маљена, Равне Горе и широм Србије. Е то је Србија на коју смо сви поносни, а овај дечак већ нам је дао следећи задатак. Ништа лепше нема него кад видите како ту песму пева један малишан из душе и срца и како за њим грми цео стадион. То нам је задатак за следећи Сабор, предложићу као аутор ове манифестације председнику Саборског одбора Дејану Ковачевићу да радни наслов следеће светковине буде управо ’није кућа на продају’ ”, казао је аутор Сабора Гвозден Николић.

Фото: ГЗС

Иначе ову светковину у протекла три саборска дана по слободној процени посетило је преко 150 000 људи. На моменте на улазу у Прањане чекало се у просеку сат до сат ипо времена.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС
Фото: ГЗС