Необично хладан почетак априла у Србији многе је изненадио, а како метеоролози најављују то није све. У наредним данима очекује се хладно време, па чак и снег.

Како је најављено, осим на планинама где ће локално снег бити обилан, појава снега на тлу је могућа и у низијама, односно и у многим градовима, међу њима и у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Метеоролог Марко Чубрило у најновијој прогнози најављује да би све до око 7. априла могло да се задржи релативно хладно уз мањи пораст температуре.

„У недељу 2. априла очекује се пролазно разведравање уз доста сунца и ређу појаву пролазне кише или пљуска. Ветар ће у почетку бити углавном слаб, западни, а после подне и увече у окретању на северозападни и у појачању. Крајем дана на северу и западу долази до јачег наоблачења, понегде уз слабу кишу. Дневни максимум биће од +12 до +20 степени Целзијуса“, каже Чубрило за Блиц.

Киша у низијама

Метеоролог објашњава да ће се у понедељак преко нас по „источној периферији антициклона, са језгром над средишњом Европом“, спуштати већа количина хладног ваздуха, док ће над Тиренским морем уследити „секундарна циклогенеза“.

„Као последица тога, крајем дана ће јаче наоблачење уз падавине захватити јужни и део средњег Јадрана, Црну Гору, јужну, југоисточну, источну, затим и део средишње Србије као и исток Босне и Херцеговине. У низијама ће у почетку бити кише, док ће изнад 700 метара надморске висине пасти суснежица и снег. У току дана уз даље захлађење снежна граница биће у паду на око 500 метара надморске висине, а затим и ниже од тога“, каже Чубрило за Блиц.

Са јачањем циклона, чији ће се центар из Тиренског премештати ка Јонском мору, уследиће ширење његовог утицаја и на остали део региона.

Биће и снега

Марко Чубрило каже да за разлику од протеклих неколико дана када су модели падавинску зону задржавали јужније од Војводине, нови прорачуни већине модела шаљу падавинску зону знатно северније и западније те би падавине у уторак и среду захватила целу Србију.

Како ће уследити даљи упад хладног ваздуха температуре би биле довољно ниске за појаву снега и то не само на планинама већ у низијама региона и у колико би се јутарње пројекције оствариле значајан део низија региона би могао имати рекордно високе акумулације снега за април, док би планински део Србије, Црне Горе и делова Босне и Херцеговине могао акумулирати и до око 20 цм снега.

Хладно све до 10. априла?

Максимуми би се кретали од 0 до +6 степени Целзијуса, а дувао би јак и врло јак северни ветар.

„Видећемо како ће се симулације понашати до понедељка, али тренутно постоји доста јака подршка за појаву снега у низијама региона. Постепено смиривање времена се очекује од четвртка када би се снег у пределима испод 700 метара надморске висине брзо отопио, док би ипак све до око 10. априла остало хладније од просека уз повремену појаву падавина“, најавио је Чубрило.

Опасност од нагомилавања тешког снега

Он још додаје да је због знатно више облака у односу на протекле симулације опасност од јаког мраза средином недеље смањена посебно у низијама, али са тренутном пројекцијама велика опасност прети од нагомилавања влажног, тешког, снега на већ процветалим гранама.

ТопПрес/ Извор: Б92, Блиц