Чачак – Сезона одбране Србије од временске непогоде града почиње данас и трајаће до 15. октобра.Територија Србије покривена је са 13 радарских центара који издају наредбе противградним стрелцима који даље дејствују.

Према речима проф. др Југослава Николића, директора РХМЗ, Република Србија према климатским карактеристика припада регионима којима је град релативно чест метеоролошки феномен са негативним консеквенцама, највећим после суше на примарну пољопривредну производњу.

„Град генеришу облаци који се називају кумулонимбуси или облаци вертикалног развитка, у летњим периодима године. Када их погледате, визуелно они личе на једну планину. Доња база им је на 500, 600 метара, дакле на негативним температурама, а висина врха може бити на 15 до 20 километара и температурама од минус 40 до минус 80 степени. У таквом кумулонимбусу, град се не ствара свуда у тој облачној запремини, већ се ствара на уским зонама на оним висинама где од минус четири до минус дванест степени и те зоне се успешно откривају радарским и радио сондажним мерењима”, рекао је професор Николић.

Када је у питању спремност за започету сезону, Николић истиче да је свих 13 радарских центара активно даноноћно, да се у њима дежура у петнаестодневним сменама, те да се осматрање врши, сваки на својој територији, преко одређеног броја станица.

„Дејство се врши тако што се ракетним системом убацује реагнес, то јест језгра кристализације у већ поменуту облачну зону где се стварају први ембриони града. На тај начин се конкурише природно пристуним ембрионима, да се створи већи број вештачких ембриона, односно заметака града. Делујемо тако да се створи већи број кристала од броја природно присутних кристала који би нарасли до већих димензија. Овако се створе ситнија зрна града која падајући према тлу се истопе или падну у мањим димензијама, са мањом кинетичком енергијом тако да оштећења буду незнатна”, каже Николић.Када је у питању број расположивих противградних ракета којима ће се ове сезоне дејствовати, директор РХМЗ-а тврди да је набављен довољан број те да ће он бити и увећан деловањем локалних самоуправа.

„Обезбеђен је буџет, извршене су све потребне набавке. Обезбедили смо за старт сезоне 23. 390 што је више него довољно. Тај број ће се и повећати најављеном набавком локалних самоуправа додатних количина за дејство на својој територији. Тако да, што се тиче ракета имамо их довољно али су и све друге компонентне система су спремне”, истакао је Николић и додао да је, без обзира на спремност, став Светске метеоролошке организације, дакле науке и струке да је град елементарна непогодна која не може да се спречи.

„Морамо знати да се град не може апсолутно спречити. Оно што ми радимо јесте да чинимо све да се те штете умање и сведу на неки прихватљив ниво. Било где у свету, успешност одбране од града се креће од 30 до 50, 60 одсто. У САД-у се креће од 35 до 50 одсто, а засејавање се врши авионима. Такође се у Грчкој ради авионима и ефикасност је негде око 52 одсто. У Аустрији се врши авионима и ефиканост је до 60 одсто. Код нас се врши засејавање рактеним системом и успешност се креће до преко 70 одсто. Предност ракетног система јесте што се директно гађа циљ, облачна зона у коју авиони не могу да уђу, јер ако уђу велика је шанса да не изађу. Ти системом се директно гађа циљ без угрожавања живота и ваздухоплова”, закључио је Николић.

ТопПрес/ ГЗС