Чачак – Николина Ћирић, рођена је у двадесет деветој недељи, са само 850 грама. Има неколико дијагноза, а једна од њих је хидроцефалус, има повремене епи нападе, па знатно заостаје у развоју у односу на своје вршњаке. Њено лечење наставља се у Турској, а ону своту новца која је потребна њени родитељи не могу обезбедити сами.

„Николина је превремено рођена у седмом месецу. Након три месеца живота у инкубатору, Николина је добила масовно крварење из стомака које се пренело на плућа и на жалост на главу, где је уследила хидроцефалија. Урађен је ВП Шант пудекс који омогућава да вишак ликворске течности из главе излази ка мокраћном каналу. Како је Николина расла, тако су расле и њене немогућности да хода, да прича, да седи. Расле су дијагнозе“, прича за РИНУ Николинина мајка Данијела Милутиновић.

Болести код ове девојчице низале су се једна за другом. Церебрална парализа је основна и главна дијагноза коју Николина има и болест која се не лечи одмах и сада. Ту је потребно много времена, много одрицања. Услед свега тога, настала је и микроцефалија, што значи да је мања глава од тела, где њен мозак нема довољно простора да се развија.

„У Турској смо дошли до сазнања, преко магнетне резонанце, да је Николинин мозак желатинасте структуре и да један тај део који је остао здрав јесте тај део који Николину покреће. Николина је божијом вољом успела, на који начин нико не зна, да проговори, да самостално стоји уз помоћ фиксатора. Свакодневне вежбе омогућавају да Николина функционише колико-толико. Она још увек не седи. Не може самостално да обавља поједине потребе. Увек јој треба помоћ“, каже Данијела.

Даље лечење у Турској омогућило би Николини, да уз помоћ њихових терапија, уклони део тумора који она већ има. Тумори су водене струкуре, опасност постоји да пукну и уколико би се то десило могу да се излију по глави и направе додатне и много веће проблеме.

„Свесни смо да Николина не може одмах да прохода и да не може да буде као наше остало, троје деце. Оно што ми желимо јесте да она буде функционална. Да се смање ти епи напади и да ужива у свом детињству, колико јој то буде болест омогућавала”, рекла је Данијела Милутиновић.

Одлазак на лечење у Турску је заказан за крај маја месеца, а тачан датум операције био би накнадно одређен.

„Оно што је нама за сада потребно јесте одлазак у Турску, смештај , храна, авио карте и тај преглед у болници”, казала је Данијела.

У среду, 11. маја у Дому културе у Трбушанима, са почетком од 18 часова биће одржан концерт како би се помогло прикупљање средстава за наставак лечења малене Николине.

А како би помогли Николини, можемо послати и поруку са текстом 1148 на 3030.

ТопПрес/ РИНА