Ниске температуре поново прете воћу: Ране сорте кајсије претрепеле велике штете од мраза

Ниске температуре поново прете воћу: Ране сорте кајсије претрепеле велике штете од мраза

Топола – Снег у марту и ниске температуре поново су довели у питање овогодишњи род воћа. Наиме, према речима стручњака мраз који је у претходном периоду био и до минус шест причинио је велике штете на раним сортама кајсије.

„Ових дана је било око минус три, на жалост недавно смо имали и већи минус што је довело до озбиљних оштећења на раним сортама кајсије које су на нижим теренима, нарочито поред Јасенице. Касније сорте које нису ушле у цветање мање су оштећене као и засади који су на теренима погодим за воћарске културе. Када говоримо о брескви и некатрини и да дође до већих измрзавања опет ћемо имати добар род тако да ту не очекујем веће штете. Јабука и шљива за сада нису угрожене као и малина и купина, међутим ако би имали касније мразеве могло би доћи до измрзавања“, рекао је за ТопПрес Верко Качаревић, дипломирани инжињер заштите биља из Винче.

Мраз поново довео у питање овогодишњи род вића, фото: ТопПрес

Према његовим речима, код раних сорти кајсије које су оштећене од мраза, на њиховим плодовима се могу очекивати рђасте превлаке које су последица ниских температура у фази цветања воћа.

Како се према најавама метеоролога у наредном периоду очекује пораст дневне темепартуре и лепше време, у засадима воћа се морају обавити хемијски третмани.

„Већ у суботу, воћари би требали да одраде третман у засадима јабуке и крушке јер ће нагли пораст температуре утицати да и вегетација крене нагло. Бресква ће већ бити у пуном цветању па ће се на њој радити третман против монилије“, истиче Качаревић.

ТопПрес

Третман против монилије требало би одрадити за викенд, фото: ТопПрес

KOMENTARI