Нисмо ни близу колективног имунитета – нови талас зависи и од нових сојева

Нисмо ни близу колективног имунитета – нови талас зависи и од нових сојева

У Србији су од почетка пандемије регистрована 717.403 случаја заразе коронавирусом од 4.485.151 тестираног узорка. Од последица ковида 19 преминуло је 7.067 оболелих. Проценат смртности је 0.99 одсто. На болничком лечењу су 286 пацијента, од којих је осам на респиратору.

У Србији је, према последњем пресеку, регистровано 110 нових случајева коронавируса од 8.405 тестираних узорака, а преминуле су три особе.

Највише новозаражених коронавирусом током протекла 24 сата регистровано је у Београду – 22.

У болницама се налази 286 пацијената од којих је осам на респиратору.

Епидемиолози упозоравају да на то што имамо поново троцифрен број заражених утиче низак степен вакцинације од ковида. Апелују на грађане да се вакцинишу како бисмо били спремни за брзо ширење делта соја вируса, који се појавио у Србији.

„Делта варијанта има способност бржег преношења и због тога је хитно потребно убрзати процес вакцинације, према којој тренутно постоји отпор који није разумљив“, изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Поручио је да тренутна стопа вакцинације од 38 одсто укупног становништва, односно преко 48 процента пунолетне популације, није ни близу стварања колективног имунитета, те се једино поштовањем прописаних мера може утицати на то какву ћемо јесен дочекати

Колики ће бити нови талас, зависи и од нових сојева, каже Кон и додаје да вирусу помаже и то што су се људи видно опустили, не носе маске и не поштују прописане мере.

Анализирајући актуелне епидемијске прилике у свету и имајући у виду карактеристике новог соја, Удружење педијатара Србије препоручује вакцинацију против ковида 19 деци старијој од 12 година.

„Како подаци у вези са новим сојем показују већу учесталост оболевања деце и млађих него до сада, као и нешто тежу клиничку слику у тој популацији, али и значајно лакше и брже преношење на старије – Удружење педијатара Србије препоручује да се вакцинишу деца старија од 12 година“, наводи се у саопштењу.

Директорка КБЦ „Бежанијска коса“ Марија Здравковић изјавила је данас да је ковид системска болест која погађа све органе и да је тромбоза неминовна. Здравковићева је за РТС рекла да се јављају и људи с неуролошким проблемима и несаницом која траје месецима.

ТопПрес/  Извор: РТС

KOMENTARI