Министар заштите животне средине Горан Триван каже да се воде преговори у вези са избацивањем из употребе једнократне пластике.

Горан Триван је за РТС рекао да се планира укидање једнократне пластике и да ће се ове године приступити мерама које се тога тичу.

Такође, како је додао, припрема се депозитни систем када је у питању пластика и све остало што је рециклабилни амбалажни отпад те врсте, односно плаћање кауције за пластичне и стаклене флаше, лименке…

„Преговарамо и разговарамо са ентитетима који су заитересовани за ту прицу“, навео је министар.

ЕУ је прошле године забранила пластицне предмете за једнократну употребу као што су тањири, прибор за јело или сламке за пиће. Говорећи о мерама против загадења, Триван је навео да је Владина радна група за заштиту ваздуха идентификовала индивидуална ложишта и аутомобиле, али и електроенергетске капацитете као главне узроке загадења, па жели да „Србијагас“ и топлане омогуће грађанима јефтиније прикључивање на централно грејање.

Такође, радна група жели да повећа и број мерних станица.

Министар је истакао и да ће се пошумљавање Србије убрзати и да се у то укључује цивилни сектор, али и школе и друге институције.

„Ово јесте позив свим локалним самоуправама, школама, невладиним организацијама, акцијашима, да се укључе. Чини ми се да ће ово прерасти у један општедруштвени покрет“, истакао је Триван.

ТопПрес/ Извор: Танјуг