Кнић – Где је некада било једно од најлепших српских језера Шумадије, сада постоје само обриси који се могу и ногама прегазити.

Ниво Гружанског језера код Кнића последњих дана драстично је опао, па са тог места стижу поражавајуће фотографије. Оаза за излетнике, пецароше и туристе чинило је вештачки направљено језеро на 273 метра надморске висине, сада претворено је у пустош.

– Долазим викендом на пецање и призор који ме је затекао оставио ме у шоку. На местима где забацујем удицу, долазио сам чамцем, а сада је ту копно. Водостај је опао за неколико метара, а када кренете мало даље на појединим местима створила су се острва која се до сада никада нису видела. Призор где видите насукане чамце не устављају вас равнодушним – казао је за РИНУ, Будимир који је направио драматичне снимке исушеног језера.

Гружанско језеро једно је од највећих акумулационих језера у региону, настало изградњом бране на реци Гружи, водом снабдева око 300 хиљада људи који живе у његовој близини. Ово шумадијксо море, како још зову језеро, прави је рај за све љубитеље риболова јер је вода изузетно богата бројним примерцима, па чак и оним капиталним.

– Рибљи фонд који се овде може уочити је изузетно занимљив. Планским порибљавањем у води се сада налазе скоро све врсте. Смуђ, крупни примерци сома, штука, бандар, шаран, укљева, деверика и сребрени караш. Гружанско језеро идеално је место за рекреативне риболовце“, рекао је, Владица Симић, професор на Природно математичком факултету у Краугејвцу.

На овом живописном језеру своје уточиште проналазе и бројне ретке птице. Пошто се налази на моравско-вардарском миграторном путу, шумадијско море има и веома важну улогу током сеобе птица, али је и зимвалиште за неке врсте патака и гусака. Било је предлога део језера према уливу Борачке реке и реке Груже буде проглашен за заштићено подручје.

ТопПрес/РИНА