Чачак – Урош Весковић из чачанског села Прељина млад је повртар, који није имао дилему да ли остати на селу. Вредним радом до зараде је дошао узгајајући кромпир а онда је на тој парцели засејао купус. На површини од 40 ари купус је добро родио иако временске прилике нису ишле на руку повртарима.

„Принос је око  25 тона, доброг је квалитета иако време није било баш погодно за ово поврће. Определио сам се за сорту браво која има низ добрих особина као што су велике главице које су и око четири килограма, добро подноси болести и опстаје целе зиме у каци.  Ја сам ове јесени имао главице и по пет килограма што је доказ квалитета“, каже Урош  Весковић.

Фото: ТопПрес

С обзиром да у чачанском крају има доста повртара који узгајају купус и тржиште је попуњено са овим поврћем, због тога је цена нижа од очекиване, али Урош је пронашао начин да додатно заради а његовим купцима олакша.

„Цена  на пијацама се креће  од 25 до 30 динара за један килограм, док је на велико  од 10-15 динара у зависности од квалитета и величине главице. Купаца има доста међутим, оно што је проблем то је што су њихови капацитети попуњени. Многи домаћини су ове године посадили доста више купуса  јер за друго поврће раније није било погодно време. Како су захтеви муштерија разни дошло је време и  да се ми пољопривредници морамо прилагодити  потрошачу и  транспортовати им на кућни праг“  истиче Урош.

Фото: ТопПрес

Овај повртар је доказ да на селу може да се заради али уз много рада и труда.

ТопПрес

Фото: ТопПрес