Примена измењеног Правилника о подели моторних и прикључних возила који подразумевају да од квалитета издувних гасова и овалности кочница зависи оцена техничке исправности возила одложена је на две године, али возачи ипак од 5. јула треба да обрате пажњу на нова правила, изјавио је за Танјуг Влада Маринковић из Националне асоцијације техничких прегледа.

Он је скренуо пажњу на потребу да власници возила на време закажу технички преглед, јер се може догодити да у наредном периоду буде смањен број фирми које ће моћи да обављају тај посао због замене старих овлашћења новим.

„У наредном шестомесечном периоду током ког ће бити издавана нова овлашћења може да се догоди да и неколико стотина станица за технички преглед не испуни нове грађевинске и услове техничке опремељености за обављање тог посла. Зато власници возила треба да закажу на време прегледе“, нагласио је Маринковић.

Додао је да је једна од новина то што ће сваки технички за почетак бити сниман са две камере, тако да ће се евентуална оштећења и недостаци на аутомобилима боље видети него на фотографијама, што значи да возачи треба да их отклоне.

Маринковић је рекао да је власник станице за технички преглед обавезан да чува ове снимке годину дана и да их да на увид полицији уколико она жели да провери податке о техничкој исправности возила.

Навео је да ће након прелазног периода камере бити повезане с централом МУП-а, тако да ће саобраћајна полиција моћи да уживо прати ток техничког прегледа.

„Примена обавезног мерења издувних гасова и овалности кочница је одложен на две године, али ће се ови параметри мерити како би се власницима возила дало времена да исправе евентуалне недостатке и припреме се период када ће се и то узимати у обзир код оцене техничке исправности. Две године није тако дуг период“, упозорио је Маринковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг