Нови пакет економских мера вредан је 2,5 милијарди евра, а прве паре на рачуну, већ у марту, добиће предузетници и власници малих и средњих предузећа. Они ће новац добијати и у априлу и у мају, а од маја креће и новчана помоћ за грађане.

Сваки предузетник и радник запослен у микро и малим предузећима примиће укупно по 48.000 динара. Држава ће им за сваког радника исплатити три пута по 50 одсто минималне зараде која данас износи око 32.000 динара месечно.
Дакле, већ у марту привредници ће добити по 16.000 (око 135 евра) динара за сваког запосленог, а исти случај биће и у априлу и мају, када ће добити још укупно 32.000 динара (око 270 евра).
Када је реч о великим предузећима, још не постоји одлука о томе хоће ли и њих држава помагати. Раде се анализе, а досадашње су показале да је код великих предузећа 25 њих имало пад већи од 70 одсто, док је код малих предузећа више од 10.000 забележило такав пад.
Најављена је и такозвана секторска подршка, за делатности које су најпогођеније пандемијом коронавируса, па ће тако превозници добити 600 евра по аутобусу у наредних шест месеци. То је подршка за сектор превозника путника у друмском саобраћају и аутобуских станица, који су најугроженији и циљ је да се они сачувају.

Подршку у виду директне новчане помоћи добиће и сви пунолетни грађани Србије. Већ у другој половини априла моћи ће путем кол центра и сајта трезора Србије да се пријаве за помоћ државе од два пута по 30 евра.

Са пријављивањем ће се кренути у априлу, а начин ће бити исти као и прошле године.

Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати. Пензионерима следи и додатних 50 евра. Тај „бонус“ биће исплаћен најстаријима у септембру.

Они неће морати да се пријављују уопште, јер постоји уходан систем са Фондом ПИО око исплата најстаријима.

За помоћ неће морати да се пријављују ни корисници социјалне помоћи, а њих има око 150.000. И за њих постоје подаци и паре ће им бити исплаћене и без пријављивања.

ТопПрес/ Извор: Блиц