Новчаница са ликом Надежде Петровић на изложби у Уругвају

Новчаница са ликом Надежде Петровић на изложби у Уругвају

Музеј нумизматике Централне банке Уругваја објавио је виртуелну збирку новчаница под називом „Жене на новчаницама“, на којој је приказана и српска оптицајна новчаница, у апоену од 200 динара, са портретом наше знамените уметнице Надежде Петровић.

Збирка садржи слике новчаница земаља широм света, на којима се налазе ликови жена, које су током историје кроз свој живот и рад на пољу науке, књижевности и уметности биле пионири на путу ка друштву заснованом на једнакости, саопштила је НБС.

Поред наше новчанице, виртуелна збирка садржи и слике новчаница са ликовима најзначајнијих жена из Уругваја, Аргентине, Мексика, Колумбије, Чилеа, Естоније, Швајцарске, Шведске, Чешке, Немачке, Данске, Норвешке, Уједињеног Краљевства и Израела.

Најзначајнији српски уметник с почетка 20. века, Надежда Петровић увела је српску уметност у токове савремене европске уметности.

Велики борац за права човека, хуманиста и патриота, спојила је два основна опредељења – модерни израз и идеју уметности у служби народа.

Рођена је у Чачку, 12. октобра 1873. године. Њен стваралачки опус чине три најзначајнија периода, минхенски период, који је од одлучујућег значаја за њено ликовно стваралаштво, српски период и париски период.

У Првом балканском рату учествује на фронту као добровољна српска болничарка, при врховној команди.

Међу најзначајнијим сликарским остварењима истичу се дела „Баварац“, „Жетва”, “Домаћин”, “Гуслар”, “Калуђер”, “Косово поље”, “Шатори ваљевске болнице” и многа друга.

Умрла је 3. априла 1915. године од тифуса у ваљевској Првој резервној болници.

Нумизматички музеј централне банке Уругваја је омогућио да збирка “Жене на новчаницама” буде доступна у виртуелном формату, а према саопштењу Министарства за привреду и финансије Уругваја, од 8. марта, слике новчаница постављене су и у централном ходнику зграде Министарства поводом обележавања Међународног дана жена.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI