Влада Србије саопштила је да је на  седници усвојила измењену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, уз образложење да корекција цена – кристал шећера и пилетине неће значајно утицати на животни стандард грађана и да би у овом тренутку већи проблем била несташица тих производа.

Влада је навела да је усвојила више измењених уредби и одлука чије је важење орочено на 31. октобар.
Када је реч о измени Уредбе о ограничењу висине цена основних животних намирница, у односу на претходни период, коригована је цена белог кристал шећера, како је наведено, због значајнијег раста цене инпута и енергената, што је довело до раста цене коштања.

„Зато је било неопходно ограничити цене на вишем нивоу како би произвођачи имали простора да се припреме за предстојећу сетву и да би се избегла могућност да засади шећерне репе буду мањи од домаћих потреба“.

Такође, због раста цене сточне хране, било је неопходно кориговати и цену свежег пилећег трупа, навели су из владе.
Чланови владе изменили су Одлуку о привременој забрани извоза млека и производа од млека и тако забрану извоза тих призвода продужили за још 30 дана.

Ова мера ће спречити могућу штету по привреду и грађане, а измене су донете у циљу ублажавања последица и спречавања критичне несташице млека и производа од млека, услед повећаног извоза и потребе становништва за повећаним снабдевањем проузрокованим кризом на светском тржишту.

Усвојена је измењена Уредба о ограничењу висине цена деривата нафте, имајући у виду да је тржиште још увек нестабилно и да је зато неопходно продужити период важења ограничења цена тих производа.
Измењена је и Одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте и њено важење је, такође, продужено до 31. октобра 2022. године.

Измењена одлука је донета с обзиром на актуелну ситуацију у вези са ценом сирове нафте на светском тржишту, која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи, а у циљу редовног снабдевања тржишта дериватима нафте, очувања стандарда грађана, као и очувања привредне стабилности, наведено је у саопштењу.

Влада Србије је данас донела одлуку о поскупљењу кристал шећера који ће коштати 109,99 динара по килограму, као и свежег пилећег месо чија ће цена бити 319 динара по килограму, сазнаје Танјуг.

Цена килограма кристал шећера је раније била ограничена на 102,99 динара, а пилетине у продавницима 299,99 динара.

Остаје забрана извоза млека због снабдевања и помоћи пољопривредним произвођачима

Влада Србије продужила је данас забрану извоза млека до краја октобра, а у Министарству пољопривреде речено је Танјугу да то учињено у циљу обезбеђивања довољних количина за домаће тржиште и подршке домаћим пољопривредним произвођачима како би добили што повољнију цену млека.

Како су навели, забрана не важи за Албанију и Северну Македонију, као чланице Отвореног Балкана.

Влада је продужила ограничење цена за уље, брашно, хлеб и свињско месо.

Млеко је скинуто са листе намирница чија је цена ограничена због стања на тржишту у окружењу и притиска високих цена, али и у циљу несметане набавке млека за чланице Отвореног Балкана, наводе из Министарства пољопривреде.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Б92