foto-shutterstock

Према предлогу закона о здравственом осигурању који је 8. јануара ушао у скупштинску процедуру, изабрани лекар може да отвори боловање до 60 дана. То је дупло више него сада, а предложено је и да се за време одсуства са посла због неге детета до 18 година родитељима исплаћује накнада за боловање у висини од 100 одсто основне плате.

Такође, нове измене предвиђају и могућност допунског и додатног добровољног осигурања, а предвиђена је и мера коју осигураници могу да тумаче као санкцију – да се у случају неоправданог изостанка са превентивних прегледа, плаћа 35 одсто цене лечења, пренеле су данашње Вечерње новости.

Како се наводи, та мера важиће само ако се осигураник не одазове на више позива у оквиру једног циклуса скрининга, а у међувремену се разболи од болести која је на време могла бити откривена и третирана.

У Министарству здравља наводе да та мера није кажњавање осигураника, већ додатни модел да се подстакне свест о значају превенције и откривања болести у раној фази, када су шансе за излечење веће.

Једна од новина предложеног закона је да се палијативно збрињавање за умируће пацијенте у потпуности обезбеђује на терет осигурања, а најмање 65 одсто за лечење болести осигураника који се није на време одазвао на један од програма скрининга.

„По предлогу новог закона осигураници ће моћи да остваре шира права из здравственог осигурања и у случајевима када због пропуста послодаваца немају редовну уплату доприноса за здравствено. До сада је у таквим случајевима осигураник могао да оствари право на хитну медицинску помоћ“, речено је Новостима у Министарству здравља.

Уколико парламент усвоји предложена решења, уводе се и нови основи осигурања за пољопривреднике,јавне бележнике и извршитеље, осигуранике који примају пензију или инвалиднину искључиво од страног носиоца осигурања, а имају стални или привремени боравак у Србији, за жртве тероризма и за људе са статусом борца…

TопПрес/ Извор: Танјуг