Нове књиге за прваке и петаке

Нове књиге за прваке и петаке

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је допис свим школама у Србији којим их је обавестило да ће бити штампани нови уџбеници за први и пети разред. Тиме је ван снаге стављена препорука Министарства из јануара у којој је наведено да се нови уџбеници за ова два разреда неће штампати, већ ће ђаци моћи да користе постојеће и у школској 2019/2020. години.

Министарство је дописом од пре два дана потврдило да ће избор уџбеника за први и пети разред бити одржан у складу са Законом о уџбеницима, који предвиђа да се за школску годину у којој се први пут примењује нови програм уџбеници бирају на годину дана.

– Претходни допис од 17. јануара само је препорука, којом је ресорно министарство желело да финансијски помогне родитељима јер, у случају новог одабира, ученици не би могли да наслеђују уџбенике првог и петог разреда – наводи се у допису школама.

Иако су уџбеници за први разред, као и највећи број уџбеника за пети разред радног карактера и имају дигиталне кодове који важе годину дана и родитељи ће морати да их купе независно од тога да ли се бирају нови уџбеници, издавачка кућа „Вулкан издаваштво“ одлучила је да подржи идеју Министарства просвете и пружи конкретну помоћ родитељима.

– Ученицима свих школа које одлуче да користе уџбенике за први и пети разред „Вулкан издаваштва“ у школској 2019/2020. години наша издавачка кућа поклониће уџбенике за млађег брата или сестру који следеће године крећу у први или пети разред и који због промене уџбеника не би могли да наследе уџбенике старијег брата или сестре, а који су у школској 2018/2019. години похађали први или пети разред – саопштило је „Вулкан издаваштво“. – Верујемо да ће наша помоћ родитељима и подршка Министарству просвете истовремено омогућити школама да, руководећи се пре свега квалитетом и унапређивањем образовно-васпитног рада, слободно и у складу са законском регулативом изаберу уџбенике из којих ће учити њихови ученици.

Незадовољство  издавача

Претходна одлука Министарства да се не штампају нови уџбеници изазвала је негодовање малих издавачких кућа, које су, поштујући законске одредбе, већ кренуле у припрему и презентацију уџбеника за први и пети разред.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI