Министарство пољопривреде и ове године наставља да субвенционише сточарство. Пољопривредници могу добити субвенције од 700 динара до 30.000, а поједини сточари могу очекивати и значајно веће износе него раније.

Највеће субвенције могу очекивати пољопривредници који гаје приплодне млечне краве и бикове. Овде држава бесповратно даје 25.000 динара по грлу, за краве дојиље субвенција је 30.000 динара а краве за узгој телади за тов 20.000 динара по грлу. Узгајивачи крава истовремено могу да рачунају на субвенције за најмање три, а највише 300 квалитетних приплодних млечних крава и бикова. У оквиру млекарства држава додељује и премију за млеко од седам динара по литру.

Право на субвенције има свако правно лице, предузетник и физичко лице које има регистровано пољопривредно газдинство. Услов је подношење захтева Управи за аграрна плаћања у предвиђеном року, јер су правилником о субвенцијама тачно дефинисани термини у којима је могуће аплицирати за одређена средства.

Пољопривредници који гаје овце и козе могу да добију субвенцију од 7.000 динара по грлу, а у случају товних оваца и коза 15.000 динара. За гајење приплодних крмача и нерастова субвенција је такође 15.000 динара. Произвођачи који се баве органском производњом имају додатни подстицај од 40 одсто.

Држава ће ове године наставити да субвенционише и производњу конзумне рибе – 10 динара по килограму, али и пчеларе, и то у износу од 720 динара по кошници. Иначе, по броју кошница у односу на број становника, Србија је у светском врху. Медара је највише у Неготину, где се сваки трећи становник бави пчеларством и имају 15.000 кошница. Захтеви за субвенције у пчеларству подносе се до 31. маја.

Кредити са минималним каматама од један одсто

Министарство ће у 2019. години наставити и са кредитном подршком сточарима. Рок отплате ових позајмица је од једне до три године са грејс периодом до годину дана… Фиксна камата је три одсто годишње, односно један одсто за физичко лице у подручјима са отежаним условима рада у пољопривреди као и за лица до 40 година старости и жене. Физичка лица могу да рачунају на кредит до шест милиона динара, а правна до 18 милиона динара.

Рок за подношење захтева је 1. новембар, а ове позајмице намењене су за набавку квалитетних приплодних грла и грла за тов, механизације и опреме за сточарску производњу, опреме за системе за аутоматско напајање и исхрану стоке, механизације и опреме за манипулацију стајњаком и осоком, опреме за вентилацију објекта и слично, као и опреме у пчеларству и подизање рибњака.

ТопПрес/ Извор: Блиц