Топола – Одељење гинекологије у Тополи у оквиру Дома здравља „Свети Ђорђе“ добило је нов апарат намењен трудницама.

“ Кардиотокограф (ЦТГ апарат) бележи фреквенцију трудова, контракције материце и фреквенцију рада срца бебе односно срчане тонове, што је изузетно важно за гинеколога који прати трудноћу, јер на основу тих података он добија прецизну анализу тока трудноће и стања бебе, односно њене виталности. Овај апарат нам је био неопходан јер је претходни апарат после дугогодишњег рада прегорео. Брзом акцијом Дома здравља и локалне самоуправе купљен је нов вредности око 165.000 динара“, изјавила је за ТопПрес докторка Валентина Пајић.

Просторија за преглед пацијенткиња, фото: ТопПрес

ЦТГ апарат подмирује потребе трудница на нивоу општине Топола а та цифра је тренутно 165 трудница. Докторка Пајић додаје да је на одељењу гинекологије потребна и  абдоминална сонда за ултразвучни апарат.

„Предали смо предлог пројекта за набавку абдоминалне сонде која је потребна ултразвучном апарату. Иначе, та сонда је веома скупа тако да сами нисмо у могућности да је набавимо, а неопходна нам је. Пројекат је покренуло Министарство за демографију и  популациону политику у циљу унапређења мера популационе политике“, истиче докторка.

ТопПрес