policijapolicija

Министарство унутрашњих послова донело је Правилник о начину понашања и личном изгледу запослених којим се, између осталог, одређује како полицајци и службеници морају да се облаче и комуницирају, али и колике бркове и нокте могу да имају, сазнаје „Блиц“.

Нова правила понашања одобрила је и Влада, а када она ускоро ступе на снагу, службеници ће морати да се понашају у складу са њима, што ће им променити бројне навике у облачењу, комуникацији, естетици…

То се посебно односи на даме које неће моћи да користе флуоресцентне и упадљиве лакове за нокте, накит, али ни нападну шминку.

Правила за службенице у униформи су још строжа, па им се прописује чак и изглед фризуре, који искључује шишке, а дуга коса, ако је имају, мора да буде увезана, и то гумицом и шналама неупадљивих боја.

Што се тиче припадника јачег пола, онима који, примера ради, носе бркове, овај украс не сме да пређе ивицу горње усне. Уколико им је тај естетски детаљ побелео, па га фарбају, то мора да буде само у природној боји косе. Све у свему, 31. чланом се дефинишу многе ствари, од којих неке могу да се подведу под познавање бонтона, али и кућног васпитања. Извор “Блица” из МУП тврди да су мишљења око новог правилника подељена.

– Многи запослени мисле да се овим правилником претерало јер се дефинише чак и то колико пута колеги треба да кажете добар дан када се видите на радном месту, као и како да комуницирате и ословљавате колеге по функцији, полу и старости. Посебно иритира обавеза да током састанка или уласка у канцеларију претпостављеног морате да устанете. То правило важи и када излази. Иде се чак дотле да се дефинише и како се полицијски службеници представљају једни другима и ко коме први пружа руку. Ипак, највише негодују даме јер сматрају да им се ускраћује право да буду лепе на послу. Кратке сукње, провидна и деколтирана одећа, али и џинс са апликацијама и спортска одећа – за њих су прошлост – објашњава наш саговорник.

Он додаје да су правила морала да буду донета.

– Последњих година не поштују се основне норме у понашању и изгледу. То је посебно изражено лети, када се на посао долази у непримереној одећи, провидној, на бретеле, у папучама, што иритира странке. Министар и његови сарадници су покушали интерним налозима да то промене, али нису успели. Због тога је Небојша Стефановић одлучио да се донесе званичан документ којим ће да бити прописано понашање службеника. У том документу, додуше, нема дефинисаних казнених одредби, али Законом о полицији су оне утврђене, па ће оне бити примењиване – каже наш саговорник.

Нова правила

-међусобно ословљавање са господине/госпођо

-по чину млађи службеник први се представља старијем, али руку пружа тек ако то прво уради онај са вишим чином

-службеници који се срећу више пута поздрављају се само приликом првог сусрета и приликом одласка с посла

-на радно место се долазе у чистој и испегланој одећи

-дама може бити дискретно нашминкана

-забрањени су пирсинг и тетоваже на видљивим деловима тела

-униформисано лице не може да носи браду, а може бркове ако не прелазе линију усне

-коса не сме да покрива уво и пада на крагну, а зулуфи не могу да прелазе дужину ресице

-дужа косу се везује гумицом и причвршћује шналом неупадљивих боја, шишке не смеју да вире испод капе

-коса, бркови и брада морају да се фарбају у природне нијансе

-забрањени су дуги нокти и нокти фарбани различитом и флуоресцентном бојом

-забрањене су истакнуте наруквице, огрлице или ланчићи, осим прстена/бурме

-на јавном месту службеник не може да носи наочаре за сунце упадљивих боја и облика и уређаје са слушалицама

ТопПрес/ Извор: Блиц, Слађана Вукашиновић