Јелена Митрашиновић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије изјавила је да ће нови антивирусни лек против ковида-19 бити ускоро доступан грађанима Србије.

Митрашиновић је за РТС рекла да је Агенција за лекове одобрила „Молнупиравир“, први антивирусни лек, да ће он бити примењиван само по препоруци лекара и да се очекује да ће то бити у ковид амбулантама.

„Сви у Алимсу радили смо даноноћно. Очекујемо да буде доступан пацијентима наредних дана“, навела је Митрашиновић.

Објаснила је да је „Молнупиравир“ орални антивирусни лек који се примењује код благих до умерених форми ковида 19 код старијих од 18 година.

„Да би лек био примењен пацијенти морају да имају бар један од фактора ризика за развој тежих форми – да буду старији од 60 година, пацијенти са дијабетесом, гојазни чији је боди мас индекс изнад 30, пацијенти са тешком опструктивном болести плућа, озбиљним болестима срца и активним малигнитетима“, навела је Митрашиновић.

Указала је да је у клиничким студијама показана значајна ефикасност лека – за 30 посто смањује број хоспитализација и смртних исхода.

„Показана је задовољавајућа безбедност. У студијама је најчешће пријављивана као нежељена реакција дијареја, код три одсто испитаника, пријављивана је главобоља, мучнина и вртоглавица, али то су уобичајена нежељена дејстава која прате велики број лекова“, истакла је Митрашиновић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ