Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће нови пакет помоћи привреди и грађанима бити вредан, ако и велика предузећа добију помоћ, укупно 2,5 милијарди евра.

„Део ће кренути у фебруару, а нешто у марту, док ће нешто кренути касније“, рекао је Вучић за РТС.

Каже да је донета одлука о четири групе мера:

Прва мера је директна подршка приватном сектору од 1. марта, што подразумева три пута по 50 одсто минималне зараде, са исплатом од 1. априла, рекао је Вучић за РТС.

Каже да би то било за предузетнике, микро, мала и средња предузећа.

То је велика помоћ пошто је то један и по минималац распоређен у три месеца, за све предузетнике, компаније и запослене, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да ће по питању подстицања потрошње сви грађани добити у мају 30 евра и 30 евра у новембру, док ће пензионери добити поред тога још 50 евра.

Пензионери ће тако добити укупно 110 евра, додао је председник.

„Видећемо који ће бити трећи месец када ће пензионери добити додатних 50 евра. То је 1,705 милиона пензионера и 4,345 осталих пунолетних грађана“, навео је Вучић.

Постоји још дилема да ли да то радимо и са великим предузећима, рекао је он.

Додаје да велика предузећа, њих 494.000 у Србији, запошљавају 295.000 људи.

„Није свима њима потребна помоћ, али зашто и њих да не наградимо за труд, и ту одлуку ћемо донети у наредном периоду“.

Каже да ће помоћ приватном сектору обухватити око 1,253 милиона људи без великих предузећа.

Са великим предузећима би било обухваћено око 1,55 милиона људи, који би поново добили минималац од државе, рекао је Вучић.

Превозници у друмском саобраћају ће добити 600 евра по аутобусу у наредних шест месеци, навео је он.

То је, како каже, секторска подршка, за сектор превозника путника у друмском саобраћају и аутобуских станица, који су најугроженији и циљ је да се они сачувају.

„Туристички радници ће добити и овај минималац и по. Видећемо пред лето да ли и ту треба нешто секторски да се помогне“.

Када је реч о мери за обезбеђивање ликвидности предузећа, Вучић каже:

„Такође за постојећу гарантну шему за предузећа ћемо обезбедити додатних 500 милиона евра, али ћемо поред тога обезбедити и нову гарантну шему са још 500 милиона где ћемо бити попустљивији, што значи да ће држава преузети већи ризик“.

Каже да су до сада углавном средства из гарантне шеме добијала успешна предузећа и да су пословне банке биле строге.

„Тако да ћемо још 500 милиона евра обезбедити кроз нову гарантну шему где ћемо да будемо попустљивији“.

На питање да ли држава има довољно новца за тај пакет мера и одакле је новац, Вучић је одговорио да новца има и да су то „српске паре“.

Истиче да је и овај пакет помоћи привреди од кључног значаја за даљи раст и развој нашег БДП-а, јер, указује председник, корона и даље „жестоко туче“ у Америци и Европи, те да због тога многе европске земље неће имати онакав раст БДП-а какав су планирале.

Вучић наводи да ће једино поједине азијске земље, попут Кине и Индокине, имати нешто већи раст, а да ће се Србија и ове године борити да има најбољи привредни раст у Европи.

Упитан да прокоментарише критике да ће нови пакет мера угрозити финансијску стабилност Србије, Вучић је одговорио да држава увек води рачуна да јавни дуг не пређе 60 одсто и додао да се то неће догодити ни овог пута.

За разлику од Србије, Вучић додаје да су многе европске земље прешле тај ниво Мастрихта од 60 одсто и навео да Италија има јавни дуг 158,5 одсто БДП-а, Немачка 88 одсто, Француска 115 одсто, Шпанија 117 одсто, Словенија 87 одсто, Хрватска 85 одсто…

„Грађани да знају да држимо све под контролом, нећемо деци да остављамо дугове, али много тога зависи од нашег привредног раста, да радимо И градимо брже“, закључио је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС, РТВ