Све више оболелих од ковида 19 је на болничком лечењу, чиме се повећава притисак на здравствене раднике у ковид системима.

Стручњаци поручују да се коронавирус мења и да нови сојеви пробијају имунитет.

Укупан број регистрованих случајева у Србији је 865.686, а досад је, према подацима Министарства здравља, битку са коронавирусом изгубило 7.770‬ особа. Проценат смртности је 0,90 одсто.

У дану за нама забележено је 5.255 нових случајева коронавируса, а од последица заразе преминуло је 37 људи.

На болничком лечењу се налази 4.401, а помоћу респиратора дишу 183 особе.

Све чешће се говори о ковид пропусницама у Србији, али је и даље неизвесно како ће оне изгледати и када ће бити уведене.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, каже за РТС да је већ касно да се од увођења ковид пропусница добије прави ефекат. Истиче да испада данема горе ствари на свету него угрозити права антиваксерима.

Недовољан обухват вакцинације, еволуција вируса и стил живота јесу кључни фактори зашто у Србији поново имамо пораст оболелих од ковида 19, наводи за РТС др Ана Банко, вирусолог. Истиче да ће епидемија дуго трајати, јернови сојеви пробијају заштиту.

Др Ана Банко је навела да су истраживања показала да имунитет вакцинисаних, а и оних који су прележали вирус, опада након шест месеци.

 

ТопПрес/ Извор: РТВ