Нови штрајк просветара у четвртак

Нови штрајк просветара у четвртак

Већина ђака у четвртак неће имати први час ни у првој ни у другој смени због штрајка просветних радника који су незадовољни одлагањем увођења платних разреда, најавили су из четири репрезентативна синдиката образовања.

Први час у обе смене биће бојкотовани у школама у којима су запослени представници четири синдиката – Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС), Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“, чланови Синдиката образовања Србије (СОС) и Синдикат радника у просвети Србије (СРПС).

Штрајкачи захтевају наставак преговора до увођења праведних платних група и разреда за цео јавни сектор, а тиме сматрају повећање зарада у 2019. години за договорених 14,6 одсто.

Такође, они траже и хитан наставак преговора због потписивања Посебног колективног уговора, као и исплату свх заосталих дуговања према запосленима у просвети.

Сва четри репрезентативна синдиката образовања разматрају опцију да након штрајка упозорења огранизују протест 11. децембра испред Владе, а потом и да уђу у законски штрајк, са скраћеним часовима на 30 минута.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) има запослене у 750 школа, Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ у 347, чланови Синдиката образовања Србије (СОС) раде у 650 школа, Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) заступљен је у 403 школе. Међутим, више синдиката може бити заступљено у једној школи.

ТопПрес/ Извор: Блиц