Нови услови за пензионисање жена

Нови услови за пензионисање жена

Од 2019. важе нова правила за пензионисање. Сваки захтев који се поднесе после 31. децембра 2018. подлеже новим условима који су за даме промењени и другачији него за мушкарце.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензионисање и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. Наредне календарске године даме у старосну пензију могу са 62 године живота и шест месеци живота и минимум 15 година радног стажа. Уколико одлуче да се пензионишу у овој години услови су да имају 62 године старости и 15 година стажа. Уколико желе у превремену пензију, треба да имају 57 година живота (уместо 56 година и четири месеца за пензионисање у 2018) и 38 година и шест месеци стажа (уместо 38 година стажа у случају да се пензионишу у овој години).Мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Они који желе у превремену пензију, морају да имају 40 година стажа и минимум 57 година и осам месеци живота.Оно што је једанко за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу да се пензионишу са 45 година стажа, без обзира на старост. Услов је, наравно, да су им послодавци све време током 45 година редовно уплаћивали доприносе.Како актуелни Закон о пензијском и инвалидском осигурању предвиђа, разлика у условима за пензионисање мушкараца и жена биће све до 2032. Тада ће грађанкама Србије за редовну пензију бити потребно као и мушкарцима – 65 година живота и 15 стажа. Зато ће се до тада, у наредних 14 година, уколико се не промени закон, старносна граница за пензионисање жена постепено повећавати.

Правила као у Европи

Циљ ове регулативе јесте да број година за пензионисање жена у Србији буде приближен потребном броју година за пензионисање у најразвијенијим европским земљама где је општа тенденција да се старосна граница повећава. Изузетак је Немачка где су 2014. потребне године за пензију спуштене са 65 на 63.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Сузана Лакић

KOMENTARI