Министарство унутрашњих послова Србије увело је неколико нових електронских услуга за грађане, између осталог и нове камере на граничним прелазима, којих сада има 13, плаћање административних такси платним картицама у МУП-у, електронску казнену евиденцију, а од јула и могућност доставе возачких дозвола на кућну адресу.

Представљајући нове услуге на конференцији за новинаре, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да поменутим активностима, МУП жели да грађанима уштеди време и труд, као и да им омогући да брже и ефикасније добијају документа и информације које су им потребне.

Када су у питању нове камере, Стефановић је рекао да их од данас ради укупно 13 на граничним прелазима, а да ће ускоро бити уведене на свим прелазима у Србији.

„Имајући у виду почетак туристичке сезоне, МУП је данас пустио у рад сервис камера на граничним прелазима преко свог сајта www.mup.gov.rs. У делу сајта који се зове ‘камере’ – види се улази и излаз са граничних прелаза из две траке – долазне и одлазне. Путем ове камере грађани ће видети да ли ма гужве на прелазу и према томе ће моћи да планирају своје путовање“, објаснио је Стефановић.

Ова апликација је доступна преко мобилних телефона или рачунара.

Следећа услуга која се спроводи у сарадњи с Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу је систем плаћања административних такси и накнада на шалтерима МУП-а платним картицама путем пост терминала, навео је Стефановић.

У првој фази активности, ова услуга је могућа на пет места у Београду, међу којима и у полицијској станици у Љермонтовој улици где највећи број грађана подноси захтеве за издавање пасоша, а министар верује да ће ускоро бити проширена на све полицијске управе и станице у земљи.

Грађани картицама могу платити услуге издавања личне карте и пасоша, пријаве нестанка личне карте и пасоша, издавање уверења о пребивалишту.

„На ову потребу су и сами грађани указивали у претходном периоду и очекујем да наш сектор за информационе технологије у најкраћем року изврши све неопходне припреме да ово постане стандардни начин плаћања МУП-у, на свим местима где грађани траже услуге. Фактички, на овај начин се повећава ефикасност у нашем раду“, нагласио је министар.

Стефановић је указао да почиње са радом и пројекат електронске услуге и веб сервиса који се тичу казнене евиденције, на којима МУП ради заједно са Министарством правде.

„На платформи Министарства правде и МУП грађани ће путем електронских образаца, без одласка у МУП вршити подношење захтева за уверење о неосуђиваности“, рекао је Стефановић и додао да је за ову услугу омогућено електронско плаћање.

Он је истакао значај ове услуге, указујући да се годишње изда око 750.000 те врсте уверења.

„Ова прва фаза која подразумева издавање уверења о неосуђиваности пунолетних лица је потпуно спремна, а у припреми је друга којом ћемо електронску управу проширити и на привредне субјекте“, напоменуо је министар.

Он је указао да је пре месец дана почела да ради електронска услуга која омогућава увид органима јавне власти и носиоцима јавних овлашћења у статус лица у казненој евиденцији.

Ова евиденција је урађена због око 500.000 захтева МУП-а према Министарству правде годишње. Већ у првом месецу рада ове апликације број замолница који је упућен Министарству правде је смањен за половину, нагласио је министар.

Такође је указао да ће од јула грађанима бити омогућено да се на шалтерима полицијских станица, након окончања процедуре, изјасне да ли желе да им се возачка дозвола доставља на кућну адресу, или пак желе да опет дођу на шалтер по дозволу.

О бесплатној услузи промене улице у личној карти

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да ће разговарати са премијерком Аном Брнабић о томе да грађани буду ослобођени плаћања такси другим државним органима за промену улице, уколико је име промењено одлуком органа локалне самоуправе.

МУП је још прошле године ослободио плаћања такси МУП-у грађане којима се промени име улице, подсетио је Стефановић на конференцији за новинаре одговарајући на питања.

„Разговараћу са премијерком да видимо да ли можемо да ослободимо грађане и плаћања трошкова Републичког геодетског завода, када је улица промењена мимо њихове воље, односно када то нема везе са њиховим захтевом, већ се ради о одлуци локалне самоуправе“, прецизирао је министар.

Он је нагласио да нема потребе да било ко буде оптерећен тим трошком и да грађани имају право да услугу добију бесплатно.

Такође напоменуо да ће са катастром разговарати о могућностима повезивања базе података МУП-а и катастра, како би информације ишле директно и одмах.

Он је међутим навео да ту постоји више проблема.

Указао је да сваки грађанин којем је одлуком органа локалне самоуправе измењен назив улице, што се тиче свих докумената које издаје МУП, има право да му то буде урађено бесплатно.

„Други део проблема се односи на грађане који имају личне карте са чипом и оне који немају. Држава је ослободила плаћања и оне грађане који немају чип, али имају више од 65 година, дакле све осетљиве категорије“, навео је Стефановић.

Он је додао да је укупан број ослобођених плаћања око 20 одсто у односу на укупан број личних карата, за чије се издавање плаћа одређена такса.

Следећи део проблема, према речима министра, се односи на кућни број.

„Када смо разговарали са људима из Републичког геодетског завода, схватили смо да постоји велики број грађана који годинама живе у улици са бб бројем. Данас када се додељује број, ви имате обавезу да вам РГЗ изда документ – да се баш ви власник те куће, да имате право да будете пријављени на адреси са тим и тим бројем“, навео је министар.

МУП добија од РГЗ потврду на којој путем орто-фото снимка грађанин може да препозна своју кућу.

Та кућа се пореди са власничким листом и парцелом на којој се налази – да ли је то његово власништво и након тога долази у МУП са тим документом и завршава свој посао, навео је министар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг