Више од 60 одсто грађана, од оних који иначе излазе на изборе, није за бојкот и тврди да ће изаћи гласање, док је „за“ 14 одсто и они сигурно неће на биралишта.

Нјих 12 одсто подржава бојкот, али још није донело одлуку хоће ли гласати, док 11 процената није дало одговор.

Ово показује последње истраживање агенције „Фактор плус“ које „Блиц“ ексклузивно објављује.

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић каже за „Блиц“ да је јавност већински за изборе, као да се резултати овог истраживања поклапају са снагом странака.

– У тих 14 одсто су гласачи Савеза за Србију, нешто од оних који подржавају Покрет слободних грађана и још неких мањих странака – наводи Пејић.

Он каже да су у 12 процената оних који још нису одлучили хоће ли изаћи на изборе али подржавају бојкот, углавном гласачи који су против власти, али не гаје превелике симпатије ни према опозиционим опцијама.

На питање „очекујете ли да бојкот успе“, 60 одсто одговорило је негативно, 12 позитивно, док 28 одсто каже да не зна.

– То је субјективна оцена испитаника, будући да ни сами политички актери, медији или аналитичари, не знају шта значи успех бојкота. Свако вуче на своју страну и на крају ће тако и бити – бојкоташи ће тумачити да је бојкот успео, власт да није – наводи он.

На питање да ли очекујете да ће бојкота бити, 54 одсто испитаника рекло је „не“, 31 проценат „да“, док 15 процената „не зна“.

– У односу на истраживање које смо радили пре неколико месеци, сада је, очекивано, већи проценат оних који мисле да ће бојкота бити и то јесте готово извесно, само је питање ко ће све учествовати – објашњава директор „Фактора плус“.

Када је реч о рејтинзима странака, овог месеца није било значајнијих промена у односу на истраживање које смо објавили почетком октобра. Напредњаци би освојили 52,8 одсто гласова, Савез за Србију нешто мање у односу на претходно истраживање – 10,3 одсто, социјалисти 9,7 одсто, коалиција Покрета слободних градјана и Странке модерне Србије 6,3. СПАС Александра Шапића тренутно је на 4,1 одсто, ПУПС на 3,6. Радикали би имали 3,1 одсто, а „Метла 2020“, коалиција око ДСС-а, 2,4 одсто гласова.

– Позиција СНС је и даље доминантна, СзС је благо пао. Предност напредњака је толика да и са и без бојкота тешко може нешто да се промени. Треба баш нешто велико да се догоди, нека огромна афера, мада је Вучић показао да елегантно амортизује све ударце опозиције. Али ни то ништа не мора да значи, јер у политици никад није готово – док није готово. Треба сачекати изборе, али ствари тренутно овако стоје – закључује Пејић.

Он каже да у истраживању рејтинга нема већих промена.

– Радикали су благо пали. То је вероватно зато што их нема у медијима или можда и због активности Српске деснице – наводи Пејић за „Блиц“.

На изборе би сигурно изашло 46 одсто грађана, 37 не би, а 17 одсто још не зна.

Истраживање је рађено телефоном од 2. до 8. новембра, а учествовало је 1.200 испитаника из централне Србије, односно без КиМ.

После избора исто као сад

Када је реч о резултатима бојкота, више од половине анкетираних каже да ће о после избора бити као и до сада, 22 очекује „још јачу владавину Александра Вучића и Српске напредне странке“, а 16 процената очекује њихово слабљење. Осам одсто каже да ће бојкот означити крај владавине Вучића и његове странке.

-Огромна већина мисли да се тешко могу уздрмати Вучић и СНС, а оних осам одсто који очекује да ће бојкот означити Вучићев крај, више се нада него што у то верује – објашњава Пејић.

ТопПрес/ Извор: Блиц