Прво ново повећање пензија може се очекивати од јануара наредне године. Укупно 1,7 милиона пензионера добили би повишицу од око шест одсто у просеку, а тачан износ повећања у Влади би могли да обелодане током новембра или децембра ове године.

Иако је од последњег повећања пензија прошло тек четири месеца, судећи према изјавама званичника већ сада је извесно да ће бити новог повећања. Пре три дана председник Србије Александар Вучић најавио је да ће пензионери ове, као и следећих година имати значајно увећање пензија. Он се захвалио пензионерима, јер су, како је рекао поднели највећи терет на обнови земље, али и напоменуо да више нема проблема са исплатом пензија.

Економисти истовремено упозоравају да је о прецизним процентима повећања још рано говорити, али да се раст пензија може израчунати. Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, каже за “Блиц” да нове проценте повећања треба пажљиво планирати у другој половини ове године, а применити их тек од 2020. Оцењује и да је још рано говорити о износима јер не знамо какав нас остатак године чека, али и да повећање пензија треба да се базира на основу привредног раста.

– Објективно је да повећање у просеку износи око шест одсто. Али, с друге стране, није добро да сваког месеца по остваривању и обелодањивању добрих резултата кренемо да лицитирамо када ће и за колико уследити нови раст – оценио је Вучковић и додао да се одлука о повећању доноси једном годишње, приликом прављења буџета. Како напомиње, „добро је што смо у ситуацији да размишљамо о повећању, а не о томе да ли плате и пензије треба да буду замрзнуте или, не дај Боже, смањене“.

Уколико Влада донесе одлуку о повећању пензија, у Немањиној 11 исту би могли обелоданити крајем година. То је било искуство и током претходних година, кад је председник Вучић износ повећања у јавност износио током новембра или децембра, а повећање ступало на снагу од јануара.

И министар финансија Синиша Мали недавно је најавио могућност повећања плата и пензија. Како је прецизирао, за прва три месеца ове године у Србији је уместо планираног фискалног дефицита од 19 милијарди динара остварен суфицит од 15,8 милијарди динара.

– То је добра ствар јер отвара могућности за разговор о повећању пензија и плата али и за додатне инвестиције у инфраструктуру. Имамо скоро 35 милијарди бољи резултат него што смо очекивали, то је скоро 300 милиона евра, и то нам даје за право да будемо оптимисти за целу 2019. годину – оценио је Мали.

С друге стране, професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић сматра да плате и пензије у Србији не би требало повећавати у тренутку када привредни раст слаби, односно да би Влада Србије требало да одустане од те идеје.

– Не би требало размишљати о повећању плата и пензија. Нико кад почиње криза не повећава плате и пензије. Привредна активност у Србији на крају прошле и почетком ове године значајно је успорила, док је спољнотрговински дефицит порастао – оценио је Арсић.

Светска банка је у новом економском извештају за Западни Балкан констатовала да је привредни раст Србије од 4,2 одсто у прошлој години надмашио очекивања али је истовремено предвидела да ће у 2019. раст износити 3,5 процената.

Економски стручњаци сматрају да је неколико разлога за успоравање српске привреде, али и да БДП Србије у овој години највише руши значајан пад производње угља и струје, таксе на робу која се из централне Србије продаје у јужној покрајини као и квоте за челик које нам је увела Европска унија.Последње повећање осам одсто

Влада је прошле године, а после четири године, укинула закон који је најстаријима умањио пензије за десет одсто. У новембру 2018 Влада је најавила повећање пензија од око осам одсто у просеку које је ступило на снагу у јануару ове године, а пензионери су добили и једнократну помоћ од по 3.000 динара. Крајем 2017. и 2016. пензионерима је исплаћена једнократна помоћ по 5.000 динара.

Висина пензије у динарима Број пензионера Број пензионера у %

10.000 – 15.000 370.705 21,6

15.000 – 20.000 217.549 12,7

20.000 – 25.000 259.150 15,1

35.000 – 40.000 120.357 7

40.000 – 45.000 83.601 4,9

60.000 – 70.000 36.241 2,1

ТопПрес/ Извор: Блиц