У Србији ће данас бити облачно и хладно, у нижим пределима са кишом и суснежицом, а на планинама са снегом уз повећање висине снежног покривача, локално и преко 15 центиметара за 24 часа, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.
Најнижа температура од минус два до три, а највиша од три до седам степени.

Ветар слаб и умерен, на југу Баната, у доњем Подунављу и Поморављу повремено јак, јужних и источних смерова, у току дана у скретању на северни прво у Војводини, а увече и у осталим крајевима.

У Београду ће бити облачно и хладно, повремено с кишом и температуром од два до око четири степена. Увече и у току ноћи киша ће постепено прећи у снег. Умерен источни ветар после подне биће у скретању на северни, а увече у појачању.

Очекивана биометеоролошка ситуација може утицати на извесне тегобе код ментално нестабилних болесника, асматичара и особа са повишеним крвним притиском. Код метеоропата могући су главоболја и нерасположење.

Упозорење РХМЗ, фото: РХМЗ, принтскрин

У недељу снег у већем делу Србије

„У нижим пределима стварање снежног покривача висине од 5 до 25 центиметара, а на планинама и више, само ће се на северозападу земље задржати суво. Нарочито обилне падавине се очекују у брдско-планинским пределима источне и југоисточне Србије, где може пасти и до 50 центиметара новог снега. Дуваће јак северни ветар, који ће понегде достизати и ударе олујне јачине уз стварање снежних наноса.
На подручју Београда, сутра ветровито са снегом – у нижим деловима града од 5 до 15 центиметара снега, у брдским око 20, а на Авали и Космају и до 30 центиметара новог снега.

Упаљен метео аларм

Падавине ће данас захватити више западни и јужни део земље те је у овим деловима упаљен и метео аларм. Жути за запдни и југоситочни део, као и за подручје Косова и Метохије, док ће наранџасти метео аларм бити на нази у југозападном делу Србије.

Жути метео аларм значи да време може бити потенцијално опасно.

„Време може бити опасно (потенцијално). Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике“, наводи РХМЗ.

Упозорење РХМЗ, фото: РХМЗ, принтскрин

Док наранџасти означава да је време опасно.

„Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе“, стоји у објашњењу РХМЗ.

Због снега и ветра сутра ће бити упаљен црвени метео аларм за подручје источне и југоисточне Србије.

У објашњењу, на званичном сајту РХМЗ наводи се да црвени аларм значи „врло опасно време“.

„Време је врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби“, објавио је РХМЗ.

ТопПрес/ Извор: Информер. рс

Упозорење РХМЗ, фото: РХМЗ, принтскрин