Разговори о томе шта ће бити од 1. маја када истиче важење Уредбе о ограничењу малопродајне цене појединих нафтних деривата су у току, каже помоћник министарке енергетике Раша Којчић и додаје да је држава обезбедила довољно енергената за 60 дана.

„У овом тренутку тешко је предвидети шта ће се дешавати с ценама енергената, јер се на берзама појављују нагли скокови, пре свега сирове нафте, што се рефлектује на цену деривата и све то касније утиче на малопродајну цену деривата на тржишту“, изјавио је Којчић.

Он није могао да предвиди ни да ли ће бити проблема са снабдевањем гасом и нафтом из Русије због шестог пакета санкција тој земљи који припрема ЕУ.

„На снази је пети пакет санкција из кога смо ми изузети, тако да снабдевање српског тржишта сировом нафтом није угрожено. Шта ће се дешавати у будућности, треба сачекати одлуке ЕУ“, рекао је Којчић.

Он је грађанима поручио да сада снабдевање енергентима није угрожено, јер постоје довољне резерве за око два месеца.

„Могу да поручим да сигурност снабдевања српског тржишта није угрожена. Обезбеђене су довољне количине деривата и природног гаса и нема разлога за забринутост. Важно је напоменути да су у последњих годину дана обавезне резерве нафте и деривата увећане за 30 одсто, тако да сада имамо резерве енергената довољне за око 60 дана несметаног функционисања на бази просечне дневне потрошње“, истакао је Којчић.

Додао је да, осим диверзификације праваца снабдевања и снабдевача гасом треба инвестирати у нова подземна складишта, јер се тако обезбеђује снабдевање тржишта и у случају било каквих поремећаја.

„У току су преговори ‘Србијагаса’ и ‘Гаспром експорта’ о продужењу уговора за снабдевање Србије природним гасом. Какав ће исход преговора бити тешко је рећи. Сведоци смо да је на глобалном тржишту дошло до пораста цена. Сви желе да се обезбеде овим енергентом, јер почињу припреме за нову грејну сезону. Могу само да кажем да ћемо имати довољне количине гаса и да неће бити угрожено снабевање нашег тржишта“, рекао је Којчић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг