О трошку државе још 61 лек, вантелесна оплодња у 11 клиника

О трошку државе још 61 лек, вантелесна оплодња у 11 клиника

На новој листи лекова коју је формирао Републички фонд за здравствено осигурање наћи ће се 61 нови лек, каже директорка Фонда Сања Радојевић Шкодрић.

Она је најавила и да ће ове године држава склопити уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се, о трошку државе, уради вантелесна оплодња.

На новој листи лекова наћи ће се терапијске алтернативе лекова за кардиоваскуларна обољења, дијабетес и реуматолошка обољења.

„Такође, на листи се налазе и иновативни лекови за пацијенте који болују од псоријазе и метастатског меланома, а који су БРАФ позитивни“, рекла је Радојевић Шкордић за РТС.

Она напомиње да се очекује да се на некој од наредних седница Владе Србије усвоји нова листа лекова.

„Држава планира да ове године склопи уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се уради вантелесна оплодња. Јавни позив клиникама отворен је до 31. јануара“, напомиње директорка Фонда.

Према њеним речима, о трошку Фонда је 2015. године упућено 1.700 људи, а 2018. око 3.800.

Радојевић Шкодрићева указује да је у 2018. први пут омогућено да се о трошку државе замрзне шест ембриона са роком чувања од пет година.

„Друга значајна ствар је да они који су добили прво дете из вантелесне, могу да аплицирају и за друго дете из вантелесне“, наводи директорка Фонда.

Радојевић Шкодрић каже и да ће ове године бити донет нови правилник за лечење у иностранству.

„Ставиће се индикације и болести које до сада нису могле да се лече у иностранству. Биће омогућено и да се у иностранству раде неке генетске анализе“, истакла је директорка Фонда.

Наводи да је крајем новембра отворен контакт-центар при Фонду, у ком грађани могу да сазнају која су њихова права када је реч о здравственом осигурању.

Број контакт-центар за све информације је 0700 333 443 (по цени локалног позива) и 011 735 0900 за позиве преко мобилних мрежа и из иностранства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг