Сви послодавци и запослени у Србији имају обавезу да се до 10. августа прилагоде новом Правилнику о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести ковид-19, речено је данас на онлајн скупу посвећеном новом Правилнику.

Главна обавеза послодавца је да донесе план примене превентивних мера, а једна од кључних обавеза запосленог је, поред придржавања тих мера, да обавести послодавца уколико посумња да је заражен, као и ако симптоме примети код колеге или члана породице.

Тим адвоката је објаснио да Правилник, који је 3. јула донело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, садржи минимум мера које сваки послодавац мора да примени и поручују да је свима у интересу да их поштују.

Послодавцима као пример за израду плана, наводе, може да послужи интерни план примене мера који је донело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а који је доступан на сајту Министарства.

Објашњавају да сви послодавци по новом Правилнику морају да донесу план примене превентивних мера за свако радно место, који је саставни део акта о процени ризика, начин и мере за отклањање свих ризика за безбедност и здравље на раду које подразумевају хигијену простора, укључујући редовну дезинфекцију и проветравање, личну хигијену запослених и обезбеђивање средстава за личну хигијену, као и коришћење заштитне опреме.

План превентивних мера може да донесе сам послодавац ако се бави, на пример, трговином на мало, услугама смештаја или канцеларијским послом и ако има максимално до 20 запослених.

Када је реч о производњи и неким делатностима које укључују повећан ризик, кажу адвокати, у том случају у израду плана превентивних мера мора да буде ангажовано стручно лице са лиценцом.

Обавеза је послодавца да обезбеди примену превентивних мера на сваком радном месту, осим на раду на терену или на раду од куће, а дужан је и да обезбеди писану инструкцију о превентивним мерама и поступцима које треба да предузму запослени и достави је поштом, мејлом или истицањем на видном месту у пословним и радним просторијама.

Такође, обавеза је послодавца да обави прерасподелу радног времена и рад организује у сменама у циљу превентивног деловања.

Адвокат Жарко Поповић каже да послодавац треба да пропише план у случају да дође до заразе неког од запослених, да уведе одређене протоколе кретања, уреди процедуру уласка и изласка, дефинише правце кретња, као и да у том случају консултује епидемиолога.

Поповић је рекао да у самом Правилнику није наведена обавеза послодавца да обезбеди заштитне маске за запослене, али и напомиње да је већа штета за послодавца казна у случају инспекције рада, него што би му био трошак да обезбеди маске.

Запослени је, наводе адвокати, дужан да спроводи све превентивне мере безбедности и здравља на раду, да користи прописана средства и опрему за заштиту, да пре напуштања радног места средства за рад остави чисте, редовно и правилно пере руке, као и да личну одећу држи одвојено од свог радног одела.

У случају да се запослени инфицира и оде у самоизолацију на основу извештаја лекара, примениће се одредбе Закона о раду, па тако ако оде на боловање примаће 65 одсто просечне зараде, док ће 100 одсто зараде примати здравствени радник који је заражен, а који ради у здравственој установи која пружа негу и помоћ пацијентима оболелим од вируса корона.

Ако је запослени заражен, а његово здравствено стање дозвољава да ради од куће, може да буде укључен на рад од куће на основу анекса уговора о раду, објашњавају адвокати.

Предвиђена је и прекршајна одговорност послодавца који може због непоштовања закона да буде кажњен од 800.000 до милион динара, а за запослене новчана казна је од 10.000 до 20.000 динара.

Адвокат Сузана Дончић каже да је организација рада један од првих аспеката пословања на удару епидемије, те да су радни колективи потенцијално највећа жаришта за пренос капљичне инфекције, а њена колегиница Даница Мисојчић наводи да су многи привредници после укидања ванредног стања и враћања радника на посао направили планове и предузели превентивне мере.

На онлајн скупу учествовала је и чланица УО Форума за одговорно пословање Жељка Ћирић Јаковљевић, која је рекла да тај форум окупља 30 водећих компанија и да кроз своје деловање настоји да буде носилац добрих пракси и да у том смислу оснажи представнике пословног сектора.

ТопПрес/ Извор: Танјуг