У Србији ће и ове године бити обележена ЕУ зелену недељу, од 3. до 11. јуна, скуп догађаја који окупља стотине грађана свих узраста са визијом зеленије Србије и бољим квалитетом ваздуха, воде и земљишта, мање загађења и безбедном животном средином.

Ове године це фокус бити на вештине за одрживе, отпорне и социјално праведне заједнице, најавила је Делегација ЕУ у Србији.

ЕУ, која има најјаче и најкомплетније законодавство о животној средини на свету, нада се да це Србија наставити да преноси и примењује законе како би постала зеленија од других земаља чланица.

Обележавање ЕУ зелене недеље је, како је саопштено, сведочанство свеукупне подршке ЕУ сектору у Србији и њене сарадње са националним и локалним институцијама у том циљу, у духу тима Европе.

Догађаји ЕУ зелене недеље отворени су за све грађане и одвијаће се широм Србије.

Укључују широк спектар активности посвећених свим узрастима: спортске манифестације, радионице, округле столове, око акције и такмичења.

Европска унија је светски лидер у заштити животне средине.

Са преко 580 милиона евра бесповратних средстава уложених у заштиту животне средине и климатске акције у Србији, ЕУ је највећи донатор у овој области у земљи.

Уз финансијску подршку Европске уније, Србија ради на развоју и примени планова за стратешку заштиту животне средином одрживи систем заштите животне средине који ствара здравије окружење и подиже квалитет живота.

ТопПрес/ Извор: Танјуг