ilustracija glas zapadne srbijeilustracija glas zapadne srbije

Светски дан слободе медија, 3. мај, свет ове године дочекује уз општи тренд опадања медијских слобода и погоршавања услова за рад новинара и других медијских радника.

Искључивањем тона и замрачењем екрана медији су, у симболичној међународној акцији „Пет минута громогласне тишине“, упозорили на, како истичу, лош положај новинарске професије, медија и медијских радника у Србији.

У ову акцију укључила се и Радио телевизија Србије.

У Грачаници је одржан протест на којем је затражено да се расветли судбина несталих новинара, да надлежни истраже и процесуирају све нападе на новинаре и њихову имовину, да се поштује право на употребу српског језика и превода на догађајима.

Новинари Поморавског округа су са главног трга у Јагодини поручили да је позиција медија, пре свега локалних, веома тешка и подсетили да ни после 17 година од убиства новинара Милана Пантића, у овом граду, убица још није пронађен.

Удружење новинара Србије затражило је данас од Министарства културе и информисања да распусти комисије за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса које нису завршиле рад.

Како је саопштено, од предложених кандидата треба формирати нове, уважавајући стручност, кредибилност ирепрезентативност организација које представљају. УНС истиче да ће само тако медијска заједница и јавност бити уверени да Министарство нема скривене намере, да уважава квалитет и да има намеру да у најбољем интересу јавности суфинансира производњу медијског садржаја.

То удружење констатује да је неприхватљиво да у комисијима Министарства буду државни чиновници и представници државних органа, јер то није у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

Синдикати у Србији незадовољни су односом медија према тим организацијама и начином извештавања о њиховим активностима, речено је на округлом столу „Синдикати и медији“ на којем је указано на то да јавни сервиси углавном игноришу и недовољно информишу јавност о њиховом деловању.

„Слобода јавних сервиса је у суштини мера слободе медија. Ако јавни сервиси објаве вест, мала је вероватноћа да ће приватни медији то прећутати или да ће на другачији начин то представити“, рекао је председник Гранских синдиката културе, уметности и медија „Независност“ Драган Милановић.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Славиша Лекић је навео да су новинари у Србији у последњих десетак година изложени и политичким и економским притисцима, те да је просечна новинарска плата око 46.000 динара, а да многи новинари раде за 25.000 динара.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг, ФОНЕТ