Обележен Видовдан уз Свету Литургију, поново се сабрали мештани код цркве у Горовичу (ВИДЕО)

Обележен Видовдан уз Свету Литургију, поново се сабрали мештани код цркве у Горовичу (ВИДЕО)

Топола – У цркви Светог Преображења Христовог у Горовичу данас је обележен празник Видовдан уз Свету Литургију. За цркву Светог Преображења Христовог не постоје писани трагови о њеном настанку и ко је ктитор, али према предањима српског народа важи да је саграђена још пре владавине Немањића, тачније да је настала за време Римљана као рана хришћанска богомоља или базилика која је још крајем петог века служила као судница. Дуго година ова светиња пропада на очиглед свих, али данас су се овдашњи мештани сабрали на овом светом месту уз молитву и веру да ће овој богомољи да се врати стари сјај.

„Пролазећи царским друмом деспот Стефан Лазаревић кренуо је у Никопољски рат управо на овом месту где се храм налази, одслужена је света литургија где је војска причешћена. Тада се зарекао  да ако се врати жив из битке, да ће српску светињу обновити и уредити, и по предањима народа то је и учинио. Оно што је јако карактеристично на улазним вратима видимо урезаног војника са перчином и кубуром у руци у јуришном положају која осликава тадашње тешко време  и тежње српског народа за слободу од тадашње турске војске“, казао је за ТопПрес, ставрофор Ђорђе Радишић.

Обележен Видовдан у цркви у Горовичу, фото: ТопПрес

Многе тренутке српске историје чува храм код Горовича, по причама Карађорђевих савременика вожд је Јелену упознао у оближњем селу и венчао се управо у овој цркви, и тако је започето стварање једне од две највеће династије у Србији.

„Када је украо тада девојку Јелену у селу Маслошево код Тополе, венчао се у цркви 1786. године, и то није једини пут када је Црни Ђорђе прошао овим путем. Идући у рат на Османско царство са свом војском и добошарима  дошао је у овај монументални храм где се српска војска причестила“, рекао је Радишић.

Свештеник Никола служио је Свету Литургију, фото: ТопПрес

Данас овај храм није одолео зубу времена, потпуно је пред пропадањем и само је питање дана кад ће се урушити.

„Велика је штета да једна оваква светиња пропада, духовна обавеза свих мештана и српског народа да се покренемо и не дозволимо да се уруши. То би био пораз за све православце“, поручио је Радишић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

Прилог о овој светињи емитован је и у Дневнику западне Србије

 

KOMENTARI