Обележена 2004. годишњица убиства вожда Карађорђа

Обележена 2004. годишњица убиства вожда Карађорђа

Велика Плана –  У Радовањском лугу код Велике Плане данас је обележена 2004. годишњица убиства вође Првог српског устанка Карађорђа Петровића.

Обележавању 204. годишњице Карађорђевог убиства, по налогу кнеза Милоша Обреновића, присуствовао је и његов потомак, принц Филип Карађорђевић, у пратњи супруге принцезе Данице.

Најпре је у Цркви Захвалници служена Литургија, а потом је свештенство Епархије браничевске служило парастос на гробу вожда Карађорђа.

Како је саопштено из Канцеларије принца Филипа, након парастоса уприличен је богат културно-уметнички програм.

„Захвалан сам пароху радовањском јереју Николи Стојанцу и председнику општине Велика Плана Игору Матковићу на сјајној организацији. Било је дивно данас бити с њима и бројним народом у Радовањском лугу“, написао је принц Филип на свом званичном Твитер налогу.

Радовањски луг је спомен комплекс у шуми у атару села Радовање, на осам и по километара од Велике Плане. Обухвата обележено место убиства и првобитан гроб вожда Ђорђа Петровића, као и цркву посвећену Светом архангелу Гаврилу, познату и под именом црква Захвалница, која је саграђену 1920. у знак захвалности за сва дела вође Првог српског устанка.

На 46 хектара смештен је и недавно изграђени парохијски дом и летња позорница. Радовањски луг, природно-меморијални споменик, има статус непокретног културног добра као знаменито место од изузетног значаја.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI