Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је обезбеђено ђубриво за предстојећу сетву, да ће у наредне три недеље бити додатних количина, као и да ће Србија укупно имати 400.000 тона вештачког ђубрива.

Урее ће бити довољно и потпуно у складу са потребама Србије за предстојећу сетву, објавило је Министарство пољопривреде.

Недимовић је рекао и да су количине комплексних ђубрива – НПК такође апсолутно задовољене, те да пољопривредници у том смислу немају разлога за забринутост.

Упркос великим проблемима како у транспорту, тако и самој производњи ђубрива на међународном тржишту, Србија је успела да обезбеди потребне количине, за разлику да многих земаља, посебно оних у окружењу које ни немају ђубрива.

Поводом скока цена у ратарској производњи, министар Недимовић је најавио и две конкретне мере подршке.

Прва мера се односи на бескаматне кредите код пословних банака за пољопривреднике, са роком отплате до три године и могућим грејс периодом (почеком) до годину дана, док се друга мера односи на укидање царина од 10 одсто за набавку ђубрива са тржишта трећих земаља (земље са којима Србија нема Споразуме о слободној трговини, попут оних које има са ЕУ и Руском Федерацијом).

Иако је цена инпута скочила и до 50 одсто, министар је истакао да је важна чињеница и да је коначна цена производа, попут пшенице, поскупела до 90 одсто, што апсолутно оставља значајан простор за зараду пољопривредника.

Поред тога најављена је и ванредна контрола увезеног ђубрива и његовог квалитета, како се у овој ситуацији не би дошло до било какве врсте злоупотреба и наношења штете пољопривредницима.

У сваком случају, према речима Недимовића, у наредних месец дана се очекује стабилизација тржишта и снижавање цена ђубрива.

Каже и да ће се и ова сезона завршити добро, али и значајно боље него у другим земљама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг