За јесен су обезбеђене довољне количине свих лекова који се користе у лечењу ковид 19, каже директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић и додаје да су набављене довољне количине антивирусних лекова против сезонског грипа.

Она је за Танјуг навела да се РФЗО посебно спрема за јесен када се очекују у циркулацији и вирус грипа и вирус корона, да су раније расписали тендере за набавке лекова, да су у свакодневном контакту са добављачима и фармацеутским компанијама.

„Пратимо протоколе у лечењу ковида 19 које струка прописује. Кључни су сада у лечењу: „фавипиравир“,“тоцилизумаб“,“ремдесивир“. Успели смо да их обезбедимо у довољним количинама“, навела је она.

Како каже за лекове који се користе у лечењу ковид 19, успели су да успоставе „оквирни споразум“ са произвођачима и дистрибутерима, а то значи да се повлачи онолико лекова колико је потребно.

„Тврдим да ће кључних лекова за ковид бити за све пацијенте као што је и до сада било. За јесен смо успели да направимо ту врсту уговора што је значајно за грађане“, истакла је Шкодрић.

Ове године посебна пажња усмерена је и на сезонски грип. Осим вакцина, набављени су и лекови против грипа, као и витамини у већим количинама.

„Успели смо да обезбедимо у довољним количинама специфични лека против грипа – тамифлу. Имамо могућност набавке и додатних количина уколико буде потребно. Осим тога важна је и довољна количина витамина. Фонд се ове године обавезао да помогне апотекама и прати залихе лекова који су неопходни против грипа и ковида“, нагласила је она.

Србија је, како каже, успела да за време ковид стања у континуитету измирује своје обавезе према добављачима лекова, те је на тај начин стекла предност у будућим набавкама.

Подсећа да током епидемије вируса корона нису занемарени ни остали пацијенти, да су обезбеђене редовне терапије за све хроничне, онколошке пацијенте…, па чак уведена и савремена терапија за многе болести.

Осим неопходних лекова, за ковид болнице обезбеђене су довољне количине заштитне опреме, неопходних апарата, потрошног материјала.

РФЗО прати редовно залихе у централном магацину, али и у здравственим установама и уколико су хитне потребе за неким апаратом, заштитном опремом или потрошним материјалом испоручује се у року од 24 сата.

У магацинима су, наводи, тренутно огромне количине маски, капа, рукавица, скафандера, једнократних одела, каљача.

Наша саговорница наводи да се осим опреме у магацинима налазе и бројни апарати неопходни за лечење ковид пацијената, почев од респиратора којих у магацину тренутно има више од 1.000, рендген апарата, ултразвукова, ЕКГ апарата, дефибрилатора, монитора.

Деси се, како каже, да у одређеном моменту има потешкоћа у снадбевању, али да се то брзо превазиђе.

„Да ли се дешава некада проблем – да дешава се. Најновији пример је са рукавицама. Доста дуго су установе повлачиле и имале потребу за великим количинама нестерилних рукавица. Онда је нагло кренула потражња стерилних хируршких рукавица. Није се десило да их немамо, али нису биле те количине. Одмах смо кренули у хитну набавку и обезбедили у року од две недеље“, закључила је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг