Топола – Обилна киша праћена градом у два наврата данас после подне захватила је општину Топола.  Градоносни облаци су најпре око 16 часова погодили села око Тополе а потом око 17 часова поново. Највише штете према првим информацијама има у селима Шаторња, Винча,  Блазнава, Трнава и Шуме, Бор.

„Град је почео око 15:45 падао је до 16:20, баште су уништене, воће исто тако, сваки плод је погођен, виногради, ово мало пута што је насуто пре две године вода је сад однела. Ракете су испаљене много рано, тако рећи у прве облаке, њих око 14“, рекао је за ТопПрес Никола Живановић из Шума.

Велика штета на повртарским културама у селу Шуме, фото: Никола Живановић/ ТопПрес

Једно од већих воћарских села у Општини Топола, Блазнава, претрпело је штету на воћарским културама.

„Погледајте како то изгледа на противградним мрежама пола сата након града. Прво је падао крупан град неких седам минута, а потом још око пет минута ситнији. Био је и величине  лоптице за стони тенис, поново је највише оштећено воће“, каже Владимир Пантелић из Блазнаве.

Град у Блазнави на противградној мрежи, фото: ТопПрес

Према речима мештана из суседних села дејствовала је противградна служба, међутим ипак је град обрао део овогодишње летине. Оштећени су и макадамски путеви у више села општине Топола, због јаке кише која је падала више од једног сата.

Такође, невреме праћено градом захватило је у послеподневним сатима и суседне општине Љиг и Горњи Милановац.

Град није заобишао ни суседне општине Љиг и Горњи Милановац, град у селу Драгољ, фото: ТопПрес

Раније данас у РХМЗ истакли су да облачност на подручју Шумадије може условити појаву града.

ТопПрес

Фото: ТопПрес